- Vi er i krig. Flere tør ikke gå på skolen i dag, sier Romane Soleilhavoup (21) ved Sorbonne-universitetet til DN.
Litteraturstudenten er sterkt preget av terrorangrepene i den franske hovedstaden fredag. Tre av hennes medstudenter mistet livet i angrepene som har tatt 129 liv.
Mandag besøkte Francois Hollande universitetet for å delta i en minnemarkering.
- Det fortsatt vanskelig å forstå det som har skjedd. Tragedien er utenfor fatteevne, sier Soleilhavoup.
Sørger over medstudenter
På plassen utenfor universitetet har store folkemengder samlet seg for å vise sin avsky mot terroren og minnes de døde. Folk klapper i hendene og synger den franske nasjonalsangen.
- Vi er alle redde for nye angrep. Forrige gang hadde terroristene et klart mål. Nå bare skjøt de mot alt og alle. Det gjør det nesten enda mer ekkelt, sier 21-åringen.
Den franske studenten beskriver de siste dagene som mørke og uvirkelige.
I helgen la studenten ned blomster og tente lys utenfor konsertarenaen Bataclan, der de tre medstudentene mistet livet og flere skal være såret.
Totalt er minst 89 personer drept da tre gjerningsmenn stormet lokalet en time ut i konserten med det amerikanske bandet «Eagles of Death Metal» og skjøt rundt seg.
To av gjerningsmennene sprengte seg selv da politiet stormet lokalet. Den tredje ble skutt av politiet.
- Det er vanskelig å finne ordene. Paris er en annerledes by i dag enn den var før helgen, sier Soleilhavoup
Nervøs stemning
Studenten forteller at hun er rasende og fortvilet over at den franske hovedstaden på nytt har blitt gjenstand for et terrorangrep
- Jeg vil ikke være redd, for da vinner terroristene, men det er vanskelig. For å være ærlig lurer jeg på om vi vil føle oss trygge i vår egen by igjen.
-Synes du president en har gjort en god jobb med å håndtere krisen?
- Jeg er ikke spesielt begeistret for Hollande, men jeg synes han har vist lederevne de siste dagene. Det ser ut som om han er preget av hendelsene, men samtidig viser han handlekraft. Vi trenger en sterk leder nå, sier Soleilhavoup, før hun forsvinner inn i skolebygningen.
- Krisemøter
Et lite stykke bak henne, nærmer avdelingsleder Jean Cassien Billier seg inngangspartiet med raske skritt.
Han har tidligere undervist i politisk filosofi ved universitetet og har publisert flere fagbøker.
- Vi har hatt krisemøte for å kunne ivareta studentene på best mulig måte. Alle er i sjokk og sorg over helgens grusomheter, sier han.
Universitetet La Sorbonne er et av Frankrikes mest kjente universiteter og var stedet der studentopprørene i Paris startet i mai 1968.
- Selv om det er vanskelig, er det viktig at vi klarer å ta tilbake hverdagen. Vi kan ikke akseptere at terroristene røver fra oss friheten, sier professoren.
Les også:
Nordisk finanssuksess – uten Norge
Thorbjørn Jagland advarer: - Vil bli katastrofalt
Asia i dag: Kina nærmere en verdensvaluta
Se DNtv: - Det er helt ubeskrivelig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.