Statsminister Helle Thorning-Schmidt ba allerede i begynnelsen av januar, etter terrorangrepene i Paris, om svar på om det trengs mer penger og ressurser til terrorbekjempelse.

Ifølge DR har Politiets Efterretningstjeneste (PET) levert en ønskeliste til regjeringen, men statsministeren vil ikke gå i detalj om hva listen inneholder. Hun vil heller ikke svare på om PET ønsker flere folk slik at de i større grad kan overvåke relevante personer.

– Det er jo velkjent at jeg etter angrepene i Frankrike ba myndighetene om å se på om det er behov for ytterligere ressurser eller redskaper til å bekjempe terror. Og der vil vi ganske snart melde tilbake hva det kan være behov for, sier Thorning-Schmidt.

PET ble advart

Etter terrorangrepene mot kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København, der to sivile menn ble drept og fem politibetjenter såret, har danskene begynt å stille spørsmål ved om myndighetene burde vært mer årvåkne i forkant av angrepene.

PET var kjent med at den 22 år gamle angivelige gjerningsmannen, Omar Abdel Hamid El-Hussein, var blitt radikalisert mens han sonet en voldsdom. Men til tross for at Kriminalomsorgen advarte PET om dette, ble det ikke iverksatt spesielle tiltak da han ble sluppet ut av fengsel for drøyt to uker siden.

I tillegg var verken København kommune eller påtalemyndigheten varslet om El-Husseins radikalisering, som blant annet førte til at han vurderte å slutte seg til Den islamske stat (IS) i Syria.

– Ingen tegn

Kriminalomsorgen har i løpet av de siste to og et halvt årene varslet PET om i alt 39 radikaliserte personer i danske fengsler, ifølge Berlingske. Hvilke tiltak som er iverksatt som følge av dette, er ukjent.

I en pressemelding tirsdag skriver PET at de ikke hadde noen grunn til å tro at El-Hussein planla et terrorangrep.

Kriminalforsorgsforeningen varsler nå at den ønsker å forbedre samarbeidet mellom Kriminalomsorgen og PET, men foreningens leder understreker at PET ikke bør klandres for ikke å ha reagert på advarselen.

– Man kan si at det alltid er lett å kikke i bakspeilet og så være kritisk, men vi vet også at det er vanskelig å reagere på de mange henvendelsene, sier John Hatting.

Hyllest

Omar El-Hussein var nær ved å bli drapsmann da han knivstakk en ung mann i 2013. Da han ble løslatt 30. januar, ønsket påtalemyndigheten fortsatt fengsling på grunn av gjentakelsesfaren. I stedet ble han prøveløslatt i påvente av ankesaken i august.

Etter at El-Hussein ble drept av politiet på Nørrebro natt til søndag, har flere av hans meningsfeller oppsøkt stedet for å vise ham den siste ære. De ytterliggående ungdommene har også varslet at de vil samle seg på stedet hver fredag for å be.

Samtidig har en 26 år gammel mann fra Aarhus lagt ut en hyllest av den døde 22-åringen på Facebook under overskriften «Je suis Omar», ifølge Jyllands-Posten.

«Hvil i fred til vår kjære bror Omar Abdel Hamid El-Hussein. Allah yerhamak. Vi er alle Omar», står det på mannens profil.

Uttrykket « Allah yerhamak» er arabisk og betyr «Gud velsigne deg».

Dansk politi vurderer nå om de skal sikte mannen, som i likhet med El-Hussein har palestinsk bakgrunn.

 

LES OGSÅ: Nordmenn flest mener privatøkonomien er stabil

Venter panikkartede fall i markedene

Aktor ber om frikjennelse for Strauss-Kahn  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.