I Danmark spekuleres det på om Omar Abdel Hamid El-Hussein (22), som skal ha stått bak angrepene i København i helgen, ble radikalisert da han sonet en voldsdom i fengsel. Han slapp ut for to uker siden.

– Vi er kjent med at fengslene kan være rekrutteringsarenaer. Derfor var et av tiltakene vi lanserte i fjor å styrke den religiøse kompetansen i fengslene for å forebygge og avbryte radikaliseringsprosesser. Men dette er ikke noen «quick fix», sier Anundsen til NTB.

Fremmedkrigere

EUs terrorkoordinator Gilles de Kerchove er blant dem som har pekt på fengslene som rekrutteringsarena for ekstreme islamister. Han mener Syria-krigere som ikke er mistenkt for å ha «blod på hendene», bør holdes ute, ifølge Ritzau.

I Norge har regjeringen ute på høring et forslag om å straffeforfølge hjemvendte fremmedkrigere.

– Jeg tror det er viktig at vi vurderer forholdene opp mot hverandre. Vi ser at det ikke bare er ideologiske årsaker til at man lar seg radikalisere. Det er flere som reiser som har tung kriminell bakgrunn, som først og fremst reiser fordi de der kan utøve vold, sier Anundsen.

– Formålet med å gjøre dette straffbart, er at personer som reiser til sånne områder ofte begår alvorlig kriminalitet og kanskje drap. Dette kan være vanskelig å bevise. Straffeforfølgelse er noe regjeringen må vurdere på bakgrunn av høringsinnspillene som kommer, legger han til.

– Trenger strategi

Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og tidligere forsker ved Kriminalomsorgens utdanningssenter, mener radikalisering er et mindre problem i norske fengsler enn i Danmark.

– Det handler om to ting. For det første har vi ikke den fangesammensetningen og gjengproblematikken som i Danmark. Dessuten har vi mindre og mer oversiktlige fengsler, sier Orban til NTB.

Han mener likevel EUs terrorkoordinator har et poeng når han advarer mot å fengsle Syria-krigere.

– Tidligere sa man at fengslene var skoler for kriminalitet. Vi ønsker ikke at de skal bli det samme for radikalisering, sier han.

– På forhånd må man ha en strategi for om de skal ha kontakt med andre innsatte, hvem man setter dem sammen med og hvordan man skal unngå at de blir ytterligere radikalisert. Det krever en individuell tilnærming, mener Orban.

 

LES OGSÅ: Sier opp 2 av 3 på en av Nordsjøens største forsyningsbaser for olje

VG: Tidligere regnskapsfører utpekte Holstad

Bjarte Hjelmeland får Justerprisen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.