– Det er en ufattelig trist dag. Terrorismens hender har nådd Danmark, sier Jehad al-Farra (54), talsmann for Dansk Islamsk Råd.

Han har tatt skoene av, satt dem inn i boksen og går i strømpelesten over myke tepper i Hamad Bin Khalifa-moskeen i København.

I den store salen har troende samlet seg i bønn. Al-Farra fordømmer terroren, og oppfordrer danskene til å stå sammen i kampen mot ekstremisme.

– Mine tanker går til ofrene og deres pårørende. To uskyldige mennesker har mistet livet som følge av en kynisk terrorhandling mot Danmark, sier han.

Skutt og drept

Hamad Bin Khalifa-moskeen er Skandinavias største og ligger i bydelen Nørrebro, noen få kvartaler unna stedet der den antatte terroristen ble skutt og drept like før klokken fem natt til søndag.

Tre personer, inklusive den antatte gjerningsmannen, er drept og fem personer er såret.

Mannen skal ha stått bak begge skyteattentatene i København. Det ble gjort en rekke våpenbeslag i leiligheten hans. Sjefen for Politiets etterretningstjeneste (PET), Jens Madsen, opplyste søndag at mannen var kjent for politiet fra før.

Politiet har ikke kjennskap til at den København-baserte mannen har vært i konfliktsoner som Syria eller Irak. Likevel mener politiet at terroren kan ha vært inspirert av ekstrem islamisme.

Lørdag ettermiddag løsnet han flere titall skudd mot et debattmøte i kulturhuset Krudttønnen på Nørrebro. Debattmøtet handlet om ekstrem islamisme og ytringsfriheten. Tilstede var blant annet Muhammed-karikaturtegneren Lars Vilks. En sivil person ble drept og tre politifolk ble skadet.

Dansk politi har sperret av alle veier inn til Nørrebro stasjon der den antatte terroristen ble drept søndag.
Dansk politi har sperret av alle veier inn til Nørrebro stasjon der den antatte terroristen ble drept søndag. (Foto: Fartein Rudjord)
Ved ettiden natt til søndag skal gjerningsmannen ha slått til på nytt. Han angrep en jødisk synagoge i sentrum av byen. På innsiden var det feiring av jødisk konfirmasjon. Den jødiske vakten Dan Uzan (37) ble skutt og drept i angrepet.

Sympatierklæringer

Terrorhandlingene har utløst et skred av sympatierklæringer fra toppledere verden over. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt mener attentatene i København er et angrep mot alle dansker.

Danmarsk statsminister Helle Thorning-Schmidt  kalte terrorangrepet et angrep på hele Danmark.
Danmarsk statsminister Helle Thorning-Schmidt kalte terrorangrepet et angrep på hele Danmark. (Foto: Afp)
– Vi har som nasjon opplevd noe vi aldri vil glemme. Vi har smakt den stygge smaken av frykt og maktesløshet som terroren vil skape. Når man uten nåde avfyrer drepende kuler mot uskyldige på et debattarrangement, og når man angriper det jødiske samfunn, så angriper man vårt demokrati. Man angriper hele Danmark og alle dansker, sier Thorning-Schmidt.

Jehad al-Farra kommer opprinnelig fra Syria og jobber til daglig som ortopedisk kirurg i København. Han har også jobbet på en rekke norske sykehus, og er redd for at terrorangrepene vil skape frykt og større spenninger i hele Skandinavia.

– Med dagens trusselbilde går det ikke an å utelukke flere slike angrep i København og andre skandinaviske storbyer, sier al-Farra.

Talsmannen er bekymret over at et økende antall unge skandinaver reiser til Syria for å bli fremmedkrigere.

– Ungdom på skråplanet er sårbare for radikalisering. For å hindre at flere drar, må det satses tyngre på forebygging.

Veggen bak ham er dekorert med sitater fra Koranen, samfunnsdebattanter og danske politikere. I øverste hjørne står et kontroversielt sitat fra politikeren Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti, kjent for sin restriktive innvandringspolitikk. I sitatet, som ble gjengitt i Jyllands-Posten i 2011, hevder hun at muslimer som praktiserer islam følger enn annen lovgivning enn den som er i Danmark. De islamkritiske sitatene er ikke tenkt som en provokasjon, forklarer Jehad al-Farra.

– Vi tror på ytringsfrihet. Vi har ikke noe imot kritikk og diskusjoner, og sitatveggen skal være en påminnelse om at vi kan tåle det. Selv Pia Kjærsgaard respekterer vi som et menneske og en medborger med en mening, sier han.

Hamad Bin Khalifa-moskeen har valgt en moderat linje og tolkning av islam, som al-Farra mener passer til danske forhold. For å understreke nytenkningen av islam, henger det danske flagget i flaggstangen utenfor moskeen – selv om det har et kors i seg

– Det finnes enkelte fundamentalistiske muslimer som ikke liker vår linje, men vi er ikke redde for å vise vår kjærlighet til Danmark. Vi er danske, og flagget er et symbol på vår lojalitet til landet vårt. Vi isolerer oss ikke, sier Jehad al-Farra.

– Nå vil flagget vaie på halv stang.

Les hele avisen

 

Les også: Politiet har identifisert gjerningsmannen i København

 

  Avis: – Fire menn pågrepet på kafé i København (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.