De siste årene har både Frankrike og Europa vært gjenstand for en rekke terrorangrep (se bildeserie nederst i saken).
Etter terrorangrepet natt til fredag i den franske havnebyen Nice er 84 mennesker nå bekreftet døde. Det var under feiringen av den franske nasjonaldagen at en lastebil kjørte inn i en folkemengde som hadde møtt opp for å se på fyrverkeriet ved havnepromenaden Promenade des Anglais.
2015 var det mest dødelige terroråret i Europa på nesten et tiår, ifølge en undersøkelse utført av forsikringsselskapet Aon i april i år.
Undersøkelsen viser at terrorfaren i Europa har økt, etter terroren i Paris og trusselen fra IS og hjemvendte Syria-krigere.
Flere Frankrike-angrep
I januar 2015 angrep terrorister med tilknytning til terrorgruppen Al-Qaida hovedkontoret til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. 12 personer ble drept og 11 såret før gjerningsmennene ble skutt av fransk politi.
To dager etter tok flere andre gjerningsmenn, som skal ha koordinert angrepene sine, livet av til sammen syv personer i relaterte angrep i byen.
I november 2015 tok terrorister med tilknytning til terrorgruppen som kaller seg Den islamske stat (IS) livet av 130 personer under et angrep og påfølgende gisselsituasjon i et konsertlokale i Paris. Det er historiens største terrorangrep mot Frankrike. I tillegg til skyteepisoden fant tre separate selvmordsbombinger sted rundt om i byen.
Mistenker IS for Tyrkia-terror
28 juni angrep tre selvmordsbombere den tyrkiske Atatürk-flyplassen i Istanbul. Gjerningsmennene tok livet av 45 personer med skytevåpen og sprengstoff festet til egen kropp.
Tyrkiske myndigheter Tyrkiske myndigheter mistenker at IS står bak terrorangrepet , men ingen har så langt tatt på seg ansvaret.
I dekningen av Tyrkia-angrepet har angriperne flere ganger blitt omtalt som «selvmordskrigere» heller enn selvmordsbombere. Både i Istanbul, Brussel og Paris brukte angripere først skytevåpen for å ta livet av sivile, før de detonerte sprengstoff festet til egen kropp. Det er et tydelig skille fra tidligere års terrorangrep både i Europa og ellers i verden, der skytevåpen som regel ikke har vært tatt i bruk.
I Nice meldes det om skuddvekslinger mellom lastebilsjåføren og politiet, men ingen tegn til bruk av sprengstoff. Den 31-år gamle gjerningsmannen skal ifølge franske myndigheter også ha skutt mot folkemengden på promenaden.
Angrep flyplass og metro
I mars i år rammet to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel og like etter rammet nok en eksplosjon metrostasjonen Maelbeek, som ligger i nærheten av EUs kontorer i byen. 35 personer omkom og over 300 ble skadet. Gjerningsmennene hadde tilknytning til IS.
Belgia har den høyeste andelen fremmedkrigere for IS i Syria og Irak basert på folketall, og flere av moskeene i bydelen beskrives som svært radikale. Store politistyrker har både før og etter angrepet overvåket og aksjonert i bydelen Molenbeek i Brussel, hvor gjerningsmennene i flere av Europas verste terroraksjoner har hatt tilhold. Minst fem terrorangrep de siste 11 årene har sitt utspring i den belgiske bydelen.
Belgias statsminister innkaller regjeringens sikkerhetsråd til møte fredag etter Nice-angrepet torsdag kveld, for å forberede landet på feiringen av sin egen nasjonaldag i neste uke. Les mer her: Belgia diskuterer nye sikkerhetstiltak
Terrorangrep på 2000-tallet:
Les mer om angrepene på DN.no:
Paris-angrepene:
- - Vi er i krig. Flere tør ikke gå på skolen i dag
- Hvorfor Paris ble terrormål
- Fransk politi aksjonerer mot terrornettsider
- Mer terror i Europa
Angrepet i Tyrkia:
- Flere siktelser for flyplassangrepet i Istanbul
- Ser flyplasser som terroristenes nye mål
- Flytrafikken i gang igjen etter angrep i Istanbul
Angrepene i Belgia:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.