Norges nye sentralbanskjef Øystein Olsen kan vente seg mye oppmerksomhet denne uken. Torsdag holder han sin første årstale i sentralbanken.
Så langt har Olsen lagt mye vekt på at han ønsker å videreføre politikken som hans forgjenger Svein Gjedrem innførte og videreutviklet i sitt 12 år lange virke som sjef for Norges Bank.
Men årstalen kan likevel være en god anledning for Olsen til å vise hvordan han vil sette sitt preg på norsk pengepolitikk.
- Hans forgjenger benyttet ofte årstalen til å varsle retningsendringer i pengepolitikken innenfor et uendret mandat. Det mest spennende blir nok om det kommer signaler i avveiningen mellom kronekursen og boligboblen fremover, skriver økonomene Allan von Mehren og Steen Bocian i en oppdatering fra Danske Bank.
BNP-vekst
På torsdag får vi også vite hvordan veksten i norsk økonomi utviklet seg i fjorårets siste kvartal. SSB legger frem de kvartalsvise nasjonalregnskapstallene klokken 10.00.
Økonomene i SEB tror på en oppgang i fastlandsøkonomien på 0,8 prosent sammenlignet med tredje kvartal. Det vil i så fall bety at hele 2010 ender med en vekst på 1,9 prosent, sammenlignet med en nedgang på 1,3 prosent året før.
Økonomene i SEB venter at veksen i år vil aksellerere til 3,1 prosent, ifølge en oppdatering fra meglerhuset.
Europa
Internasjonalt står det også en rekke nøkkeltall på agendaen den kommende uken. I Sverige er det ventet at Riksbanken setter opp styringsrenten til 1,5 prosent på tirsdagens rentemøte. Flere økonomer venter også at rentebanen kan bli oppjustert slik at renten når 2,5 prosent innen utgangen av året.
Fra Tyskland og Frankrike kommer det nasjonalregnskapstall tirsdag. Mange vil nok også følge nøye med på inflasjonstallene fra Storbritannia samme dag. Oppgangen i konsumprisene var overraskende sterk, på 3,7 prosent målt i årlig rate, i desember. Dette er nesten dobbelt så høyt som sentralbankens inflasjonsmål på 2,0 prosent.
Kina
Kina har også fått mye oppmerksomhet for den raske økningen i konsumprisene det siste året. Ifølge Bloomberg News er konsensus blant analytikerne en oppgang i konsumprisene på hele 5,4 prosent målt i årlig rate i januar, opp fra 4,4 prosent måneden før.
Det høye anslaget skyldes forventninger om sesongmessige forstyrrelser på grunn av at den kinesiske nyttårsfeiringen er to uker tidligere i år sammenlignet med fjoråret.
Ukens viktigste
Ukens kanskje aller viktigste tall får vi trolig på tirsdag ettermiddag når amerikanske myndigheter legger frem statistikken for detaljhandelen i USA. Forbruket står for rundt 70 prosent av verdiskapningen i USA og detaljhandelstallene følges derfor med argusøyne.
Ekspertene venter at detaljhandelen steg med 0,5 prosent i januar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. I desember var oppgangen på 0,6 prosent.
- Bedringen i økonomien blir bredere basert, sier renteanalytiker Guy LeBas i Janney Montgommery Scott LLC til Bloomberg News.
Han tror likevel at Federal Reserve kommer til å fortsette med oppkjøpene av rentepapirer verdt tilsammen 600 milliarder dollar, ofte omtalt som QE2. Meningen med oppkjøpene er å få ned rentene som forbrukere og bedrifter betaler, noe som i sin tur skal bidra til høyere vekst og lavere arbeidsledighet.
- Fed gjør riktig å fortsette med politikken. Bedringen i arbeidsmarkedet har vært ganske så blodfattig, mener LeBas.
Les også:
- Kina må bli mer aggressiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.