Usikkerhet rundt Mexicogulfen og amerikansk sokkel drar ned etterspørsel og resultat for seismikkselskapet TGS-Nopec.
På sikt tror derimot konsernsjef Robert Hobbs at markedet vil bedre seg. Han har særlig god tro på kartlegging av nye områder, de såkalte frontier-områdene. Et typisk frontierområde er Grønland. Ressursene der er potensielt enorme.
Har tro på dypvann
Hobbs mener at det vil være nødvendig å satse videre på dypvannsboring for å skaffe til veie nye, store funn.
- De store selskapene har behov for store nye funn og da er frontierområdene på dypt vann de områdene som har det største potensialet, sier Hobbs.
Spent på Cairns-boring
TGS-Nopec har nylig fått oppdrag vest for Grønland for 2D-undersøkelser i Baffinnbukta. Sør for dette området, i Diskobukta, driver det skotske selskapet Cairn Energy med første prøveboring i området.
- Vi er veldig spent på hva som blir resultatet av denne boringen. Hvis det blir gjort et viktig funn, så viser det seg fra andre områder at interessen for områdene, og dermed seismisk kartlegging av områdene rundt, øker voldsomt, sier Hobbs. Også andre områder øst og nord for Grønland kan bli aktuelle i fremtiden.
- Grønland har hatt lite kartlegging fra før. Vi driver nå med 2D-kartlegging, som så igjen danner grunnlaget for mer nøyaktig 3D-kartlegging, før man starter den første leteboringen i området, sier Kjell E. Trommestad, direktør for TGS-Nopecs Europa- og Russland-divisjon til DN.no.
- Grønland er i en oppbygningsfase med innsamling av data langs hele kontinentet. På Vestgrønland foregår det 2D-kartlegging. I sørøst skal vi fortsette med grunnleggende kartlegging ved hjelp av aeromagnetisk måling fra fly, sier Trommestad.
Driver seismikk blant drivisen
Nordøst- Grønland har også potensielt store petroleumsforekomster, men dette området er virkelig et frontierområde. Området er utilgjengelig størsteparten av året på grunn av tett drivis langs kysten.
- Nordøst-Grønland har samme geologiske formasjoner på land som man finner utenfor kysten av Nord-Norge, så det har vært en rekke forskningsekspedisjoner til Nordøst-Grønland for å se på formasjoner på land som vi finner under havet i Norge, sier Trommestad. I området nord for Jameson Land på østkysten av Grønland,venter vi fremdeles på klarering med tanke på isforholdene. Det har ikke vært mulig å komme opp dit hittil i sommer, det er faktisk mer havis der enn på lenge, sier Trommestad.
- Det er voldsomt potensiale i Grønland, så vi er veldig spente på om det blir noe funn utenfor Disko nå, sier Trommestad til DN.no.
-Nå sitter man på gjerdet
Hobbs sier at i USA sitter nå selskapene på gjerdet og venter på resultatet av nye reguleringer på amerikansk sokkel.
- Frykter dere eventuelle nye innstramminger på dypvannsaktiviteter også i EU-området?
- Jeg skal ikke si hva myndigheter kan finne ut når det gjelder nye reguleringer, men jeg tror nok det er nye reguleringer i USA som kommer til å være det vesentligste fremover. Når det gjelder regulering for dypvannssaktiviteter, har for eksempel USA endel å gjøre for å komme opp på samme nivå som på norsk sokkel, mener Hobbs.
TGS Nopec har sin bakgrunn i det norske selskapet Nopec og det amerikanske selskapet TGS, som fusjonerte til TGS-Nopec i 1998.
TGS Nopec er et seismikkselskap som opererer i en rekke områder verden over.
Nylig fikk TGS Nopec nye oppdrag for 2-dimensjonal seismisk kartlegging vest for Grønland, i Baffinbukta.
Les også: Mer Grønland for TGS
For tiden foregår det prøveboring i Diskobukta i regi av selskapet Cairn Energy. Forventningene er store: Drømmer om oljeeventyr på Grønland
Les også: Obama vil hjelpe Statoil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.