Norske skattemyndigheter har sendt et krav på inntil 326 millioner kroner til seismikkselskapet TGS-Nopec, etter at selskapet ifølge myndighetene har hjulpet Skeie Energy med å få uberettigede skattefordeler.
Oljeskattekontoret gjorde i 2013 bokettersyn hos selskapet E&P Holding (tidligere Skeie Energy), og anmeldte E&P og TGS til Økokrim i april 2014. Det fremgår av torsdagens melding at Økokrim fortsatt etterforsker saken.
Myndighetene mener en avtale mellom de to selskapene om salg av seismikkdata til Skeie var fiktiv, og at formålet var å bruke den såkalte leterefusjonsordningen for å holde E&P Holding «flytende».
Myndighetene ber også om at foreldelsesfristen på tre år blir utvidet.
«TGS avviser å ha gjort noe galt», skriver TGS-Nopec i dagens melding.
Selskapet ser seismikkdatasalget som «en legitim transaksjon mellom to uavhengige selskaper, om salg av høykvalitets seismikkdata til markedspris».
Det fremgår også at TGS fikk råd fra en uavhengig juridisk og finansiell ekspert i forbindelse med salget. TGS fikk heller ingen skattefordel av seismikkdatasalget.
På spørsmål fra E24 om det også er sendt krav til andre involverte, bekrefter Regjeringsadvokaten at det også er rettet tilsvarende erstatningskrav mot Bjarne Skeie og Christian Selmer, samt rettet krav om garantiansvar mot morselskapet til E&P Holding.
For to år siden aksjonerte Økokrim mot TGS-Nopec og flere selskaper. Økokrim siktet da TGS-Nopec og flere selskaper og personer for grovt skattesvik: Mistenkt i skattesviksak og Bevisjakt hos meglerkjemper
Ekssjef fikk skylden
Ekssjef Christian Selmer fikk i en dom i mars i år hele skylden for uføret Bjarne Skeies oljeselskap E&P Holding har havnet i.
Dommen fra tingretten i Kristiansand tok kun for seg en liten flik av et betydelig større sakskompleks i kjølvannet av Økokrims razzia mot Bjarne Skeies oljeselskap E&P Holding (EPH) og seismikkselskapet TGS.
Saken, som ble ført for tingretten i februar, handlet bare om et krav fra selskapet Consema mot EPH på vel to millioner kroner. Consema er eid med 50 prosent av Christian Selmer (51) og hans familie gjennom selskapet Valcreco, mens den andre halvparten eies av Bjarne Skeies Norsupply.
Christian Selmers advokat Morten B. Tidemann understreker overfor DN at hans klient ikke var part i saken i Kristiansand tingrett, og at dommen uansett nå er anket av Consema, et selskap der Selmer og hans familie eier halvparten av aksjene.
Det ble ifølge Tidemann gjort grove saksbehandlingsfeil i retten, blant annet ved at spørsmålet om kjøpet av seismikkdata fra TGS-Nopec ble tatt med i saksbehandlingen.
Les mer om saken her: Ekssjef får skylden for Skeie-trøbbel (DN +)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.