Det mellomstore seismikkselskapet TGS-Nopec lever av å selge to- og tredimensjonale seismikkdata til oljeselskapene. De og bransjen har blitt rammet hardt av oljeprisfallet, og oljeselskapenes investeringskutt.
Finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS karakteriserer overfor nyhetsbyrået TDN Finans markedet som "beintøft". Han mener det er verre enn under finanskrisen, hvor usikkerheten er stor og "visibiliteten" fremover er lav.
-Det er et ekstremt utfordrende marked. Det er absolutt verre enn under finanskrisen, det er en helt annen dynamikk nå. Nedgangen ser ut til å vare lengre, og fallet er dypere, sier Larsen.
TGS offentliggjorde i november et program for å kutte kostnadene, og Larsen sier at de ikke planlegger ytterligere kostnadskutt nå.
- Men det er klart det avhenger av markedsutviklingen hvorvidt vi må ta ytterligere grep. Foreløpig tror vi det vi har gjort er nok, sier han.
De tror ikke oljeselskapene er ferdige med å kutte i lete- og produksjonsinvesteringene, og regner med et ytterligere fall på 15-20 prosent i år. Det anslaget baserer de på informasjon fra oljeselskapene og analytikere.
Den største kostnadsdriveren for TGS er investeringer i seismikkdata, der oljeselskapene enten kjøper seg inn på forhånd, eller kjøper dataene etter at undersøkelsen er gjennomført.
Halverer investeringene
Etter å ha investert nesten 500 millioner dollar i multiklientseismikk i 2015 struper TGS-Nopec nå investeringene til mindre enn halvparten, 220 millioner dollar, i 2016. Det er også langt under analytikernes anslag på 329 millioner dollar:
-TGS' multiklientinvesteringer i 2016 vil bli redusert med mer enn 50 prosent sammenlignet med 2015. Dette er delvis på grunn av lavere kostnader ved å hente inn seismikkdata siden dagratene på skipene vil bli betydelig lavere enn i 2015. Videre vil aktivitetsnivået bli betydelig redusert ettersom oljeselskapene er mindre villige til å forhåndsfinansiere nye undersøkelser, sier konsernsjef Robert Hobbs i TGS i meldingen til Børsen.
Lavere dagrater gjør at selskapet kan hente inn mer seismikk til lavere investeringsnivå, men volumet som skal hentes inn er også betydelig lavere.
-Volumnedgangen er relatert til at kundene er mindre villige til å forhåndsfinansiere undersøkelser enn tidligere. Vi har også en mer forsiktig tilnærming til sanksjonering av prosjekter, sier finansdirektør Larsen til TDN Finans.
Investerer motsyklisk
-Vi har hatt en betydelig vekst i datamengden gjennom 2015 så vi føler at vi fortsetter å investere mot-syklisk. Når du ser på det vi gjorde i 2015 og det vi planlegger i 2016 i betraktning vil jeg absolutt si det, sier han.
TGS regner med at 45-50 prosent av seismikkinnhenting skal være finansiert på forhånd av oljeselskapene neste år.
Seismikkselskapet varslet i en melding til investorene tidligere torsdag at de regner med en omsetning i fjerde kvartal på rundt 131 millioner dollar. Dette er langt under hva analytikerne SME Direkt og TDN Finans hadde snakket med regnet med, som var 159 millioner dollar. I tillegg har selskapet holdt investeringer i ny seismikk (såkalte multiklientinvesteringer) oppe med 84 millioner dollar, mens analytikerne trodde de ville ha investert bare 78 millioner dollar.
TGS-aksjen er blant taperne på Oslo Børs med en nedgang på åtte prosent.
Sven Børre Larsen er trygg på at de kommer gjennom krisen.
-Vi har ikke gjeld og er slik sett i en god posisjon. Vi føler definitivt at vi har balansen til å stå imot det som skjer nå. Vi er ikke så bekymret for det akkurat, sier han.
Dette gjelder også om markedet skulle være svakt til 2020, understreker han på spørsmål fra TDN Finans.
Les mer:
Ingen av de norske feltutbyggingene lønnsomme
Oljeprisfallet senket børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.