Thailands kronprins, født i 1952, sa torsdag at han vil vente med å krones fordi han først vil ha tid til å sørge over Kong Bhumibols bortgang. Kongens bortgang kan føre til økt politisk usikkerhet siden sønnen ikke er like godt likt i befolkningen.

– Nå er landsfaderen død og spørsmålet er om sønnen, som har en langt svakere tillit hos folket, vil kunne gi de styrende den samme legitimiteten, sier Thailand-ekspert, statsviter Hugo Stokke ved Chr. Michelsens institutt.

Svekket makt

Thailand-ekspert, forsker og historiker Stein Tønnesson sier det blir interessant å se hvordan arvtakeren vil innta rollen som ny konge.

– Han har et frynsete rykte, og det blir spennende å se om han klarer å rette på det.

Kronprinsen har tre oppløste ekteskap og til sammen sju barn. Han har studert i Storbritannia og Australia, er utdannet offiser og deltok i militæroperasjoner mot kommunistgeriljaen i Thailand på 1970-tallet.

Tønnesson peker på at kongedømmet står «urimelig» sterkt i Thailand.

– En mulig positiv følge av tronskiftet kan være at kongemakten svekkes, sier han.

Usikker fremtid

Nyhetsbyrået TT skriver at det er mulig at ting nå faller sammen i landet, ettersom kronprinsen mangler tillit. Dette kan også ramme landets økonomi, ved at turistene vil skremmes vekk om det oppstår uroligheter i det populære landet.

– Vi vet at han er en veldig intens person og han har tidligere oppført seg veldig følelsesstyrt. Om han tar med seg det i forvaltningen og styringen kan det få negative konsekvenser, sier Anders Engvall, forsker ved Handelshøgskolen i Stockholm.

I dag risikerer man fengselsstraff dersom man blir tatt i å kritisere kongen.

– Loven mot majestetsfornærmelse har vært brukt aktivt for å eliminere politisk opposisjon, sier Stokke.

– Monarkiet vil fortsette med Vajiralongkorn. Men det har oppstått et vakuum med kongens død, legger han til.

Latent konflikt

Stokke minner om at det er en latent konflikt i landet, som landets militærregime har lagt lokk på siden de tok makten i 2014.

– Det er blant annet en konflikt mellom landsbygda i periferien og den velstående makteliten i Bangkok. Det sittende regimet neglisjerer landsbygda, forteller Stokke.

– Det man trenger i Thailand er at demokratiet gjeninnføres, understreker Tønnesson.

Militærregimet har lovet demokrati og valg, men det er frykt for at de kan komme til å utsette demokratiprosessen.

– Thailand går i motsatt retning av andre land i regionen. Mens for eksempel Myanmar viser progressiv utvikling, er den politiske utviklingen i Thailand regressiv, mener Stokke.

Kong Bhumibol, som ble 88 år gammel, har vært innlagt på sykehus siden januar, og den siste tiden har det vært klart at kongen lå for døden. Han slet med sykdom i flere år og har ikke vært sett offentlig på nesten ett år.

 

Les også: Thailands konge er død

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.