Den thailandske militærjuntaen har tatt jerngrep på det thailandske samfunnet siden militærkuppet for en knapp måned siden. De mener dette er nødvendig for å skape ro og stabilitet i et land som er dypt splittet politisk. Det har også skapt frykt hos mange.

– 142.000 kambodsjanere har ankommet fra Thailand den siste uken, sa guvernør Kor Sam Saroeut i den nordvestlige provinsen Banteay Meanchey igår kveld.

Levd i frykt

De siste dagene har det vært lange køer ved grensepasseringene mellom Thailand og Kambodsja. Busser og lastebiler har kommet fullastet med kambodsjanere som har jobbet ved fabrikker, fiskerisektoren og i landbruket.

– Det er svært travelt og kaotisk her. Det virker som at strømmen av mennesker aldri stopper, sier koordinator Sum Chankae hos bistandsorganisasjonen Adhoc på grensen til avisen Phnom Penh Post.

Rykter om drap, massearrestasjoner og internering av ulovlige fremmedarbeidere har skapt panikk hos myanmarere, laotere og kambodsjanere.

– Jeg har aldri tidligere følt denne typen frykt i Thailand. Det er ikke verdt å leve i landet slik det er nå. Jeg kan ikke risikere det. Alle er redde for militæret, sier We Kaowwee til New York Times.

Det er den samme historien andre forteller ved grensen.

– Vi har levd i frykt siden militærkuppet. Ingen vet hva som skjer i Thailand. Vi føler oss ikke trygge, sier en kambodsjansk kvinne på vei over grensen igår til Channel News Asia.

Renvasking

Militærjuntaen og departementet benekter at det foreligger planer om å kaste udokumenterte arbeidere ut av landet. Juntaen sier imidlertid de vil «renvaske» det thailandske samfunnet og fjerne ulovlige aktiviteter som gambling, narkotika, korrupsjon og ulovlig arbeidskraft.

– Dette er rykter som er blitt iscenesatt av ukjente kilder. Det har skapt panikk hos kambodsjanske arbeidere og arbeidsgivere. Det foreligger ingen planer om å arrestere eller utvise fremmedarbeidere, sier pressetalsmann Sek Wannamethee i det thailandske utenriksdepartementet.

Det antas at over tre millioner fremmedarbeidere fra nabolandene jobber i det mer velstående landet.

– Det er åpenbart en mangel på klar informasjon. Folk stoler på det de hører fra egne miljøer, sier pressetalsmann Joe Lowry hos International Organization for Migration til New York Times.

Myndighetene er også under press fra blant annet USA om å beskytte fremmedarbeidere som jobber under slavelignende forhold i blant annet fiskerisektoren. Juntaen sier de ønsker at fremmedarbeidere kan søke jobb og arbeidstillatelse via normale kanaler.

Paralysert anleggssektor

Den offisielle arbeidsledigheten i Thailand er på under én prosent – den laveste i Asia. Den thailandske økonomien er avhengig av flere millioner ufaglærte fremmedarbeidere i industrien og primærnæringene. Thailand er storeksportør av ris, palmeolje, rågummi og sjømat.

I siste kvartal falt den økonomiske aktiviteten med 0,6 prosent sammenlignet med ifjor. Den politiske uroen har gjort at landet sannsynligvis havner i en teknisk resesjon etter inneværende kvartal.

– Anleggssektoren kan bli fullstendig paralysert uten fremmedarbeidere. Konsekvensene kan raskt spre seg til resten av økonomien. Det må igangsettes forhandlinger umiddelbart slik at de kan returnere til Thailand, advarer tidligere finansminister Thirachai Phuvanatnaranubala.

Kambodsja er et av Asias fattigste land. Landet har ikke kapasitet til å skape nye arbeidsplasser for dem som har returnert fra Thailand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.