I tillegg må flere regjeringsmedlemmer gå av, mens andre kan bli sittende. Men domstolen vil ikke blande seg inn i hvordan den neste statsministeren skal velges, og regjeringen kan bli sittende inntil en ny regjering kan bli utnevnt, ifølge dommen.
– Yingluck kan ikke lenger bli værende i sin stilling som fungerende statsminister, sa en dommer under onsdagens rettsmøte.
Enstemmig
Dommen var enstemmig og det tok en time å lese den opp. Opplesningen ble sendt direkte på thailandsk fjernsyn.
Yingluck er funnet skyldig i å ha byttet ut sjefen for den nasjonale sikkerhetstjenesten etter at hun tiltrådte som statsminister i 2011. Ifølge forfatningsdomstolen ble dette gjort for å styrke regjeringspartiets posisjon og for å gi fordeler til et familiemedlem. Den nye sikkerhetssjefen var Yinglucks svoger.
Ministrene som må gå av, var ifølge domstolen alle innblandet da sikkerhetssjefen ble byttet ut.
Yingluck avviser anklagene og sier at hun handlet til landets beste.
Frykter uro
Det var på forhånd ventet at domstolen ville konkludere med at Yingluck må gå av.
Observatører har ment at den politiske uroen kan blusse opp igjen i Thailand etter onsdagens kjennelse. Siden november i fjor at demonstranter krevd at Yingluck må gå av. De har anklaget henne for korrupsjon, maktmisbruk og for å ha kjøpt stemmer.
De mener også at landet i realiteten styres av Yinglucks storebror, Thaksin Shinawatra, eksstatsministeren som lever i frivillig eksil som følge av en korrupsjonsdom.
Rødskjortene
Yingluck og hennes parti har imidlertid stor støtte blant fattige thailendere på landsbygda. Opposisjonen har på sin side mange tilhengere blant middelklassen i byene og har sin maktbase i blant annet militæret.
Yinglucks støttespillere, de såkalte rødskjortene, har sagt at de vil forsvare henne hvis hun blir avsatt. Det kan føre til nye sammenstøt mellom Thailands to politiske fløyer, som begge har greid å mobilisere tusenvis av mennesker i Bangkoks gater under masseprotester de siste årene.
Minst 25 mennesker er drept og flere hundre såret under den siste runden med demonstrasjoner de seks siste månedene.
Les mer:
Hevder Danske Bank vurderer å droppe Norge
Gikk på nok en smell
Finner bare én åpenbar forklaring på boligprisveksten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.