Verdensindeksen MSCI har skutt i været med 70 prosent siden mars ifjor. Markedene er imidlertid altfor avhengige av statlige stimulansetiltak som nå er i ferd med å forsvinne, mener det anerkjente tidsskriftet The Economist, skriver di.se.
En av de viktigste årsakene til den kraftige børsoppgangen er ifølge The Economist de lave rentene verden rundt som har fått investorer til å flytte penger fra banksp#229 og rentepapirer til risikofulle investeringer som aksjer og selskapsobligasjoner.
Men tidsskriftet mener at verdsettelsen av mange typer eiendeler aldri helt nådde bunnen under finanskrisen, og at for eksempel aksjer nå virker dyre igjen.
Flere grunner til å være bekymret
Lave renter er normalt gunstige for aksjer, men The Economist mener investorene har flere grunner til å være bekymret.
Verdsettelsen av aksjer ser nå høy ut fra et historisk perspektiv, ifølge tidsskriftet. Og rentene vil bare fortsette å holde seg lave hvis veksten også blir lav. Men hvis det skjer, så vil jo heller ikke selskapenes overskudd vokse tilstrekkelig raskt til å rettferdiggjøre dagens kursnivåer.
Mange regjeringer har også tatt over mye gjeld fra privat sektor, noe som har medført enorme budsjettunderskudd i blant annet Storbritannia og USA. Disse underskuddene er finansiert med lån, men nå tror The Economist at investorenes apetitt på statspapirer kan være i ferd med å fordunste. Regjeringer verden rundt må derfor nå presentere troverdige planer på hvordan statsfinansene skal gjøres sunne igjen.
Farlig også i eiendomsmarkedet
Også eiendomsmarkedet ser skjørt ut. The Economist mener boligprisene vurdert i forhold til leienivået på boliger nå er kommet ned på et fornuftig nivå i USA, men at boligprisene for eksempel er overvurdert med 30 prosent i Storbritannia og 50 prosent i Spania og Australia.
The Economists konklusjon er at prisen på mange typer eiendeler er holdt oppe av statlige stimulanser, og advarer investorene mot store fall.
Også Financial Times peker på risikoen for bobler. I fredagsutgaven påpeker avisen på at oljeprisene er de høyeste siden før finanskrisen samtidig som den amerikanske volatilitetsindeksen Vix, som er et mål på investorenes frykt, er på sitt laveste nivå siden krisens begynnelse.
Les også:
-Krise hvis ikke gjelden reduseres
Verdensbanktopp advarer om dobbel-dipp
Den amerikanske gjeldsfellen
Paranoid optimisme
Disse landene er nærmest stupet
Tror verden ender i krig og total finanskollaps
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.