Den franske økonomen Thomas Piketty har inntatt talerstolen i Aulaen i Universitetet på Karl Johans gate.
Men statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har avslått å møte mannen som har dominert den internasjonale samfunnsdebatten det siste året. De to toppolitikerne ble invitert til å delta i en paneldebatt og påfølgende lunsj med Piketty.
I debatten stiller Kalle Moene, professor i økonomi, Universitetet i Oslo, Ingvild Almås, førsteamanuensis i økonomi, Norges Handelshøyskole og Universitetet i Stockholm, Kristin Skogen Lund, administrerende direktør, Næringslivets Hovedorganisasjon og Jonas Gahr Støre, leder Arbeiderpartiet
– Både statsministeren og finansministeren avslo forespørselen om å delta på arrangementet, sier Katinka Riksfjord Sporsem kommunikasjonssjef i tankesmien Agenda.
Hun forteller at den generelle pågangen til arrangementet har vært stor. Nærmere 500 billetter ble revet bort på under en halvtime og det har vært en strøm av henvendelser fra folk som vil høre den franske økonomen tale. Pikettys foredrag handler om hans internasjonale bestselger, med tittelen «Kapitalen i det 21. århundret».
Lang lunsj
Boken oppsummerer et 15–20 års langt forskningsarbeide som har revolusjonert økonomifaget: Piketty og hans samarbeidspartnere har samlet data om detaljerte inntektsforhold i en rekke vestlige land som i enkelte tilfeller strekker seg mer enn 200 år tilbake i tid. Konklusjonen er at forskjellene økt dramatisk mellom dem som har kapitalformuer, og dem som lever av lønnsinntekter siden 1980-tallet. Mens de rike blir rikere hvert år, har folk med vanlige lønnsinntekter enten ingen reallønnsvekst, eller betydelig lavere inntektsvekst enn de superrike.
Etter foredraget inviteres paneldeltagerne og et knippe forskere og politikere til eksklusiv lunsj på Annenetage på Hotel Continental. På listen over inviterte står blant annet SVs partileder Audun Lysbakken, LO-leder Gerd Kristiansen, næringslivsleder Elisabeth Grieg og ABG-topp Knut Brundtland. Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG og Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten har også takket ja til å lunsje med den verdenskjente økonomen.
Årsaken til at statsministeren har avslått invitasjonen er at arrangementet sammenfaller med at Kongen avholder statsråd.
– Møtet finner sted i statsrådssalen på Det kongelige slott, sier Tor Aagaard Borgersen, kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor.
Også finansminister Siv Jensen prioriterer sine regjeringsplikter fredag. Finansministeren har takket nei, og tilbød statssekretær Jon Gunnar Pedersen som erstatning. Men Pedersen skal arrangøren ikke ha ønsket, sier Runar Malkenes, kommunikasjonssjef i Finansdepartementet
-Merkelig prioritering
Trond Giske, AP-politiker og leder for Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, mener det er underlig at finansministeren har avslått å møte Piketty. Han påpeker at statsråd som regel ikke lenger tid enn en halv time.
– Piketty har revolusjonert den politiske debatten om ulikhetens trussel mot demokratiet i vår tid, sier Giske.Giske mener boken «Kapital i det 21. århundre» har stor betydning for den norske likhetsdebatten.
– Pikettys teorier slår bena av regjeringens skattepolitikk. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen påstår at deres skattelettelser er «vekstfremmende», men Pickettys data fra mange land gjennom flere tiår viser det motsatte. Regjeringens fjerning av arveavgiften og målet om å kutte kraftig i formuesskatten, øker inntektsforskjellene, sier Giske.
Marianne Martinsen, finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, synes også det er oppsiktsvekkende at statsministeren og finansministeren ikke vil møte Piketty under norgesbesøket
– Jeg synes det er rart at statsråden ikke prioriterer mannen som endret hele den internasjonale debatten om fordeling, sier Martinsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.