Greske opposisjonspartier nekter plent å bli med på tiltakene som den sosialdemokratiske regjeringen mener må gjennomføres for å få utbetalt mer av kriselånet fra EU og IMF. Fredag brøt forhandlingene sammen, selv om landet nærmest har fått kniven på strupen av EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).
– Vi forventer at forsøket på å oppnå en bred politisk enighet for å støtte programmet til EU og IMF, vil fortsette. En avtale må komme snart. Tiden renner ut, sa EUs økonomikommissær Olli Rehn i en kunngjøring fredag kveld.
– En test for Hellas
– Det er svært viktig for bedringen av gresk økonomi at alle greske partier, også opposisjonspartiene, inntar en konstruktiv holdning og støtter EU-IMF-programmet og gjennomføringen av det, sier Rehn, som føyer til at utfordringen er så stor at det er en test for hele det greske samfunnet, både politiske partier og innbyggerne.
Men etter et møte mellom flere av regjeringens ministre og opposisjonen fredag, så politikerne ikke ut til å være nærmere en løsning.
– Vi er ikke enige i en politikk som dreper økonomien og ødelegger samfunnet, sa Antonis Samaras, lederen for det konservative opposisjonspartiet Nea Demokratia, etter det fem timer lange møtet. Partiet motsetter seg sosialistenes forslag om skatteøkninger og vil i stedet ha skattekutt for å få fart på økonomien.
– Dessverre setter noen personer sine posisjoner høyere enn Hellas, sa Giorgos Karatzaferis, leder for nasjonalistpartiet LAOS i en kommentar.
Statsminister Giorgos Papandreou, som også er leder for sosialdemokratiske PASOK, tror imidlertid fortsatt det er mulig at partiene blir enige om en løsning.
Børsnedgang
Nyheten påvirket straks børsen i Aten, som falt med 3 prosent fredag ettermiddag.
Hellas har fått beskjed om å stramme enda mer inn på pengebruken som følge av at landet ikke har klart å innfri betingelsene som ble satt da Hellas fikk kriselån av EU og IMF for ett år siden. Landet er nå i gang med å selge statlige selskaper for å få flere penger i statskassa. Samtidig mener gresk fagbevegelse at innstrammingene bidrar til å kvele gresk økonomi, slik at landet får stadig større problemer med å betale utenlandsgjelden.
Lånet fra IMF og EU blir utbetalt etappevis, og IMF har truet med at neste utbetaling vil bli holdt tilbake hvis grekerne ikke får mer orden på økonomien.
Olli Rehn sa i forrige uke at han ikke kunne forstå hvorfor grekerne ikke greier å få til en bred politisk enighet om budsjettkuttene, når land som Portugal og Irland har klart det. Han ba da de greske politiske partiene om å sette til side det de er uenige om, og i stedet samarbeide for å vise sitt «grunnleggende nasjonale ansvar». (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.