Rundt 200 meglere og konsulenter som har søkt skatteflukt i indre selskaper, har fått en samlet skattesmell på over én milliard kroner de siste ligningsårene, skriver Dagens Næringsliv.
Ved å operere med indre selskaper har inntekten til partnere blitt klassifisert som kapitalinntekt med lavere skattesats, istedenfor lønnsinntekt, som skattes med inntil 55 prosent.
Hvem som ryker på den største smellen, blir avslørt når skatteoppgjøret blir offentlig i høst. Da vil store deler av beløpet bli synlig som økt inntekt på dem det gjelder.
Skatt Øst har ettergått regnskapene i 20 indre selskaper det mener har benyttet den ulovlige skatteplanleggingen. Selskapene er benyttet av partnere i landets største meglerhus og konsulentselskaper. Resultatet er en omklassifisering av tilsammen 3,7 milliarder kroner fra kapitalinntekt til arbeidsinntekt for inntektsårene 2006–2009.
Ikke funnet på selv
- Vi er fremdeles i dialog med de to siste selskapene i sakskomplekset. Alle parter er interessert i en sikker og forutsigbar løsning, og vi tror ikke at noen vil orke å fortsette å kjøre disse sakene når praksisen er blitt etablert og de vet hvilke regler de skal forholde seg til, forteller seksjonssjef Øyvind Bakken i Skatt Øst til DN.
Bakken sier til avisen at bruken av indre selskaper synes å ha begynt rundt 1993–1994, men at skatteetaten først ble klar over dette i 2004, og igangsatte da straks tiltak for å kontrollere området.
Bakken understreker at kreativ skatteplanlegging alltid med-fører en risiko:
– De fleste sakene der det tildels er benyttet skatteråd med elementer av aggressiv skatteplanlegging synes å basere seg på et slikt risikoelement. Når de ettergås i sømmene holder de ofte ikke vann likevel. Denne skatteplanleggingen her er ikke noe aktørene har funnet på selv, men fått råd om. Men det viste seg å ikke være så god butikk likevel, sier Skatt Øst-sjefen til DN.
Les også:
Smell på 57 mill. for Carnegie
Nytt gigantkrav mot meglere
<b>Enskilda-topper tapte i Høyesterett</b>
(2009)
<b>- Dette er god natt fra Høyesterett</b>
(2009)
Syv strake tap
(2009)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.