Borgarting lagmannsrett slo i fjor høst fast at Tine brøt konkurranseloven da selskapet gjennom sin opptreden under årsforhandlingene høsten 2004 forhandlet seg til eneleverandørposisjon hos Rema 1000. Retten konkluderte med at Tine må betale et overtredelsesgebyr på 30 millioner kroner.

Nå har Høysterett tillatt fremmet en anke fra Tine.

- Ville presset kokurrent ut av markedet
Bakgrunnen for saken er at Konkurransetilsynet den gang konkluderte med at det var stor fare for at Tines eneste konkurrent, Synnøve Finden, helt eller delvis ville blitt presset ut av markedet på grunn av Tines ekskluderende atferd. Den reduserte konkurransen ville rammet forbrukerne i form av høyere priser, mindre vareutvalg og mindre produktutvikling, mente Konkurransetilsynet.

Etter at Oslo tingrett i mars 2009 kom frem til at Tines atferd ikke var i strid med konkurranseloven, fremmet Konkurransetilsynet en anke for lagmannsretten. Anken omfattet både bevisbedømmelsen og rettsanvendelsen i dommen fra tingretten.

Lagmannsretten fastsatte overtredelsgebyret Tine skulle betale til 30 millioner kroner. I Konkurransetilsynets vedtak, som også omfattet forhold ble Tine frifunnet for, var gebyret satt til 45 millioner kroner.

- Overrasket og uenige
Da dommen kom i fjor høst uttalteTines konserndirektør Elisabeth Morthen:

- Vi er selvsagt tilfreds med at retten konstaterer at Tine ikke har inngått en ulovlig avtale, slik Konkurransetilsynet har hevdet. Vi er også tilfreds med at konklusjonen er at vi ikke har overtrådt konkurranseloven i årsforhandlingene med ICA. Men vi er overrasket over og uenige i at vi skal ha utnyttet en dominerende stilling i forhandlingene med Rema, slik retten hevder. Vi mener fortsatt at det ikke er ført bevis for at Tine har overtrådt konkurranseloven.

Les også:
Rema 1000s riv ruskende gale regnestykke
Tine må ut med 30 millioner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.