Oljefondet vokste betydelig gjennom fjoråret, viser årsrapporten som Norges Bank legger frem fredag.
Ved utgangen av året var det 3816 milliarder kroner i fondet - opp fra 3312 milliarder ett år tidligere. I løpet av året ble det tilført 276 milliarder kroner fra statens oljeinntekter, mens fondet fikk en avkastning på hele 447 milliarder kroner - det nest beste resultatet noensinne.
Avkastning på 14,3 prosent
Samtidig førte en sterkere krone til at fondets verdi i norske kroner ble redusert med 220 milliarder kroner. Fondets verdi i kroner betyr imidlertid lite siden fondet i sin helhet er investert i internasjonal valuta. Det er først når man eventuelt en dag skal begynne å bruke av selve fondet at kroneverdien vil få betydning.
Oljefondsjef Yngve Slyngstad kan konstatere at aksjeinvesteringene fikk en avkastning på 18,1 prosent, mens renteinvesteringene kastet av seg 6,7 prosent.
- Resultatet reflekterer utviklingen i verdens finansmarkeder gjennom 2012, sier Slyngstad i en pressemelding fredag.
Fondets eierinvesteringer, som foreløpig er svært beskjedne sammenlignet med fondets samlede størrelse, fikk en avkastning på 5,8 prosent.
Samlet hadde fondet en avkastning på 13,4 prosent i 2012.
Når ikke fire prosent
Siden forvaltningen av fondet startet i 1998 har fondet hatt en årlig netto realavkastning, som er avkastningen justert for inflasjon og kostnader, på 2,97 prosent. I handlingsregelen for innfasingen av oljepenger i norsk økonomi legges det til grunn at fondet har en årlig realavkastning på fire prosent.
Oljefondet gjorde det bedre enn referanseindeksene som fondet blir målt mot. Mens referanseindeksene for aksjer og obligasjoner samlet sett hadde en avkastning på 13,2 prosent, fikk fondet altså en avkastning på 13,4 prosent.
Meravkastningen skriver seg fra høyere avkastning i aksjeinvesteringene enn i referanseindeksen. Her gjorde fondet det 0,5 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen, mens renteinvesteringene gjorde det 0,3 prosentpoeng dårligere enn referanseindeksen.
Les også: Oljefondet blir gransket for etiske brudd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.