Mens hundrevis av streikende arbeidere blokkerte havna i Aten, startet regjeringen forhandlinger med EU og IMF om kriselån for å hindre kollaps i den greske økonomien.

Forhandlingene skal etter planen pågå i rundt 14 dager.

– Samtalene vil vare i to uker, og vi vil komme fram til en felles tekst. Alle jobber så fort de kan med å få på plass et rammeverk. Fristen er 15. mai, sa den greske finansministeren George Papaconstantinou onsdag ettermiddag.

Et hovedmål for samtalene er å bane vei for en rask utbetaling av krisehjelp hvis den greske regjeringen ber om det. Og mer og mer tyder på at Hellas kommer til å be om hjelp.

Nøler ikke
– Diskusjonene dreier seg om et treårig program for den økonomiske politikken, heter det i en uttalelse fra det greske finansdepartementet.

– Dette kan bli støttet av økonomisk bistand fra landene i eurosonen og IMF dersom den greske regjeringen ber om at mekanismen blir aktivisert.

Den greske regjeringen sier den ikke vil nøle med å be om hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) dersom det blir nødvendig.

Landene i eurosonen og IMF ble tidligere i april enige om å stille kriselån på opptil 45 milliarder euro til disposisjon, men detaljene er fortsatt uavklarte.

– Venter på tysk valg
Hellas kommer trolig til å vente med å be om hjelp til etter det tyske regionalvalget i Nordrhein Westfalen 9. mai, opplyser kilder i Brussel til den greske avisa Ta Nea. Ifølge kildene er 15. mai en aktuell dato.

– Men teoretisk sett kan Hellas gjøre det i morgen, sa finansminister Papaconstantinou tirsdag.

Hellas trenger rundt 11 milliarder euro de neste ukene, og om lag 35 milliarder totalt i løpet av året, for blant annet å kunne betale ut pensjoner og iverksette budsjettkutt.

Hellas sliter med stort budsjettunderskudd og en gigantisk statsgjeld som stadig vokser.

Rekordhøy rente
Den greske staten har måttet betale dyrt for låneopptak på det private markedet. Onsdag steg renten på tiårige statsobligasjoner til rekordhøye 8,0 prosent.

Axel Weber i ECB-styret mener grekerne trenger opptil 80 milliarder euro, eller 636 milliarder kroner, i internasjonal hjelp.

I Frankrike satte regjeringen onsdag av 3,9 milliarder euro på budsjettet til lånepakken til Hellas.

Streik
I et forsøk på å redusere underskuddet har den greske regjeringen kuttet utgifter og økt skattene. Innsp#229stiltakene på 16 milliarder euro i løpet av 2010 har satt sinnet i kok hos fagforeningene, som har satt i gang en rekke streiker.

En kommunistisk fagforening startet onsdag en 48 timer lang streik, og offentlig ansatte leger streiker i den samme perioden.

Torsdag legger hele offentlig sektor ned arbeidet i 24 timer.

Les også: - Noen må gi etter

<b>Truer med å blokkere Hellas-hjelp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.