- Finanskrise eller ei: Unge talenter har høye forventninger til jobben. De er på jakt etter solid lønn, fleksibilitet, god balanse mellom jobb og fritid - og vil ha avansert teknologi.
Slik oppsummerer kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Accenture deres nye amerikanske undersøkelse rundt Generasjon Y. Over 400 unge i USA mellom 14 og 27 år deltok.
- Jeg tror undersøkelsen er like representativ for Norge. Generasjon Y er en utfordrende gruppe å lede - uansett hvilket land de kommer fra, sier Andersen til DN.no.
Finanskrisen smeller ekstra hardt for Generasjon Y. De har surfet gjennom studiene, og kunnet velge og vrake i jobber etterpå. Kriser har de aldri opplevd før.
Les mer:
Disse rammes hardest av krisen
Bråstopp i rekrutteringen
- Også Generasjon Y er nok forberedt på å dempe kravene sine noe nå, midt oppe i finanskrisen. Men de er en kravstor gruppe som vet hva de vil ha, og de vil gjøre sitt beste for å oppnå nettopp dette, sier Eirik Andersen.
Hvordan motiveres unge talenter best mulig? Diskutér saken nedenfor.
Les også: Pen nok til å få jobb?
Slik lever Generasjon Y
Avanserte it-systemer er et må-ha for unge talenter. De klarer seg knapt uten. Her er noen funn fra undersøkelsen i USA:
- 52 prosent sier at tilgang til teknologi er en viktig faktor i valget av arbeidsgiver.
- Samtidig er 6 av 10 enten ukjent med bedriftenes regler for bruk av it-systemer - eller har bevisst valgt å ikke følge dem. De spør med andre ord ikke sine arbeidsgivere om lov...
- E-post er på vei ut: De eldste innen Generasjon Y bruker 9,5 timer i uken på e-post, mens de yngste bruker mindre enn to timer. Sms, IM og sosiale medier tar over.
- Privatlivet forsvinner. 1 av 4 unge sier at skriver åpent om seg selv og vennene sine på nettet.
- Blogging er mer en myte enn en realitet: Disse unge bruker under en halvtime i uken på å blogge. I stedet bruker de mye tid på å søke info på internett, skrive sms, IM, bruke mobile dingser, kommunisere på sosiale nettverkssider og delta i virtuelle communities.
Må tas på alvor
- Fremtidens talenter stiller tøffe krav og blir en stor utfordring for sjefene sine. Men de må tas på alvor, for de har nye perspektiver på ting, er innovative, kreative og engasjerte. Er det noen som virkelig brenner for jobben sin, så er det disse unge. De er ekstremt smarte folk som fører mye positivt med seg. Men sjefene som skal lede dem, må få spesiell opplæring. For lette å lede, det er de ikke, sier Andersen.
Les også:
Studenter på optimisttoppen
En av de store utfordringene ligger i å motivere gruppen. De kommuniserer på andre måter og har andre verdier og etiske standarder.
- Tidligere undersøkelser har vist at det er et stort problem å bli satt til å lede en gruppe man vet for lite om. Dagens og fremtidens sjefer trenger å trene opp ferdigheter i å takle Generasjon Y, sier Eirik Andersen.
Hvordan motiveres unge talenter best mulig? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.