Etter masseutkastelser og flere selvmord lovet den spanske regjeringen å beskytte de dårligst stilte boligeierne i landet.
Det holder ikke, ifølge Eva Corredoira ved senteret for boliglånsofre i Barcelona, «Afectados por la hipoteca».
- Dette er som å forsøke å sette plaster på en åpen pulsåre, sier Corredoira til Dagens Næringsliv.
Hver eneste dag kastes 500 personer ut fra sine egne hjem i Spania, ifølge tall fra myndighetene. Og tallet er ventet å øke.
– Det finnes mange tomme leiligheter, men ingen ledige sosialboliger i Barcelona. Vi har ingen steder å sende dem. Det eneste vi kan gjøre er å gi råd, og jobbe for å endre det spanske systemet for boliglån, sier Corredoira til DN.
Trenger nytt regelverk
Corredoira vil gi spanjolene muligheten til å levere nøklene til banken og overlate ansvaret til dem som lånte ut pengene. Samtidig vil hun gi boligeiere som misligholder lånet muligheten til å leie leiligheten inntil videre mot et mindre leiebeløp.
– Vi har nå fått inn 700.000 underskrifter på landsbasis for å få denne saken opp i kongressen. Vi trenger et nytt regelverk, sier hun til avisen.
Dit er ikke den konservative spanske regjeringen villig til å gå.
«Smertefull prosess»
Realiteten er at mange spanske boligeiere har gått i den samme fellen som mange euroland har gjort. I en periode med mye billig kreditt lånte og forbrukte de i realiteten langt over evne. Nå er oppgjørets time kommet både for spanske boligkunder, spanske banker og spanske regioner.
– Spania gjennomgår en nødvendig, men smertefull prosess. Boligeierne kan ikke gjøre opp for seg, og overlater problemet til bankene som også har problemer. Til syvende og sist blir denne private gjelden statens problem. Og det er derfor Spania vil ende opp med å be om finansiell krisehjelp fra EU og IMF, sier analytiker Giada Giani ved Citi Bank Research.
Slik kan deler av den spanske statsgjelden til slutt ende opp hos IMF og Den europeiske sentralbanken.
– Om vi ikke ser en slik løsning blir det svært vanskelig for Spania å komme ut av denne krisen, sier Giani til Dagens Næringsliv.
Les også:
- Spanias økonomiske mirakel var science fiction
<b>- De har levd i total fornektelse</b>
Krisen vokser i Spania
<b>- Ryker Spania, ryker alt</b>
(2011)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.