- Jeg er et ekstremt sparemenneske. Jeg trenger ikke å kjøre rundt i en BMW. Jeg sparer fast hver måned, men renten jeg får i banken gjør at jeg nesten likegodt kunne puttet pengene i madrassen, sier 33-årige Vera Kejr.
Hun syntes avkastningen sparepengene ga i banken var for dårlig. Derfor har hun kjøpt en utleieleilighet som på sikt forhåpentligvis skal gi henne bedre avkastning.
For snart et år siden undertegnet hun kontrakt på en prosjektert 2-romsleilighet på Grefsen stasjon i Oslo, bare et stenkast fra Storo t-banestasjon. Leiligheten er forventet ferdig mot sommeren 2014.
Administrerende direktør Vibeke Lyse Augdal i Utleiemegleren har merket seg at kjøpsprisene for boliger har fortsatt oppover samtidig som utleieprisene har tatt en pust i bakken.
Les også: Må kappe prisene for å få inn folk
- Den tiden da det var lett å tjene penger på leie ut boliger er forbi. Det er mange som tenker «hvorfor i all verden kjøpte jeg ikke for to år siden». Hvis du går inn nå, må du ikke gå inn for å tjene raske penger, understreker Augdal.
Ifølge Econ Pöyry Management har nyboligprisene på Østlandet steget 9,4 prosent det siste året. Mens meglerbransjens siste rapport viser at bruktboligprisene har steget 8,5 prosent på landsbasis .
Les også: Prognosesenteret: – Boligprisene vil falle
Solid buffer
Kejr mener utleieprosjektet hennes vil svare seg økonomisk, men medgir at hun er litt bekymret når «alle» spår at renten vil stige fremover. Hun har spart i bolig siden hun kjøpte en ett-roms leilighet på Ammerud for ti år siden. I 2009 solgte hun denne med gevinst og sikret seg en treroms under takst på Kalbakken. Der bor hun i dag.
- Jeg hadde etterhvert spart opp en buffer på 500.000 kroner og vurderte å flytte til noe større. Men det ville vært litt bortkastet. Derfor bestemte jeg meg for å investere i en bolig for utleie, forklarer Kejr.
Etter å ha sjekket med profesjonelle utleiemeglere valgte Kejr å gå for en ny toroms med sentral beliggenhet. Prisen hun måtte gi var 2.190.000 kroner.
Langsiktig horisont
- Siden jeg kjøpte nytt slapp jeg heftige budrunder og dokumentavgift, sier hun, og understreker at hun ser på utleieboligen som langsiktig sp#229.
Den tiden da det var lett å tjene penger på leie ut boliger er forbi Vibeke Lyse Augdal, Utleiemegleren
- Dette er ikke noe jeg skal selge i løpet av de neste årene. Jeg mener det er realistisk å få en husleie på 10.000 til 12.000 kroner i måneden. Hvis jeg får 10.000 kroner så dekker det låneutgiftene og felleskostnadene.
Regnestykker Utleiemegleren har satt opp for DN.no viser at man må regne inn en prisstigning på boligen for at avkastningen skal bli bedre enn om du hadde satt pengene i banken.
- Det kan fortsatt regnes hjem hvis man forventer en prisstigning, men da er man avhengig av å kunne stå i markedet, understreker Augdal.
Tenk potensial
Hun mener det derfor er ekstra viktig ikke å la seg rive med i budrunder når man jakter på en utleiebolig.
- Ikke tenk som du ville gjort om du skulle bo der selv. Se på potensialet for leieinntekter. Se om en ettroms kan gjøres om til en toroms. Eller om en toroms kan gjøres om til en treroms. Antall rom betyr mye for utleieprisen, fortsetter hun.
- Vi har mange som kommer til oss og ønsker å handle utleieboliger på Frogner, Majorstuen og St. Hanshaugen. Men vi anbefaler for eksempel at man ser i randsonen av Oslo fordi man kan vinne mer av prisstigningen der, sier Augdal.
Hun mener det er viktig å følge med i markedet en stund før du går inn, slik at du har en realistisk formening om hvilken pris du kan forvente.
Avhengige av å leie
Selv om utleiemarkedet har blitt betraktelig kjøligere de siste månedene, mener hun det fortsatt vil være godt driv i markedet.
- Det finnes mange segmenter som ikke kommer seg inn på kjøpemarkedet, og disse menneskene er avhengig av leiemarkedet. Vi ser ikke at det skal bli noe mindre press. Da må det bygges mye, sier Augdal.
Dette er betryggende for Vera Kejr, og i tråd med forutsetningen hun la til grunn før hun skrev kontrakt på leiligheten på Grefsen stasjon.
- Jeg tror nok markedet kommer til å bremse litt, men det er fortsatt boligmangel i Oslo, sier den fremtidige utleieren.
- Jeg håper jeg har regnet riktig. Frykten er ikke å kunne betjene lånet, men jeg kan alltids selge leiligheten. Jeg blir ikke stående på gaten, sier hun.
Ny buffer
- Var det vanskelig å få banken med på planen din?
- Overhodet ikke. Det var egentlig overraskende lett, sier Kejr som i tillegg til den oppsparte egenkapitalen også hadde en buffer for ytterligere opplåning av leiligheten hun selv bor i.
Når hun overtar utleieleiligheten i andre kvartal 2014 er planen å bygge seg opp en ny buffer.
- Jeg har tenkt å ta lånet avdragsfritt det første året. Da sikrer jeg meg litt tid til å finne en leieboer og jeg får bygget opp en ny buffer om noe skulle skje. Jeg er et buffermenneske, sier hun.
Les også: Prognosesenteret: – Boligprisene vil falle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.