Mens den hjemlige børsen endte ned rundt 1,5 prosent, var nedgangen i Finland og i Sverige mer markert. Likevel var det kun en av de 15 mest omsatte aksjene som steg. Petroleum Geo-Services steg beskjedne 0,31 prosent en dag der det ble omsatt aksjer i selskapet for 255 millioner kroner.

Dagens taper blant de mest omsatte aksjene ble lakseoppdretteren Marine Harvest som falt kraftig.

- Det er ikke noe spesifikt som gjør at Marine Harvest faller i dag, men aksjen har falt kontinuerlig siden 1. juli. Det er de svake lakseprisene som tynger. Prisene falt kraftig, før det var det to uker med prisoppgang, også sa det plask ned igjen denne uken. De høye juliprisene, som mange hadde ventet, har ikke slått helt til, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til TDN Finans.

Lakseprisene ble på fredag rapportert til rundt 27 kroner pr kilo, ifølge markedsaktører som TDN Finans snakket med.

- Dette er et svakt nivå til å være juli. Jeg tror atferden til oppdretterne som vil styre prisene i det korte bilde. Det er tydelig at det ble pøst på med mer slakting da prisene fikk en rekyl tilbake, noe som førte til et nytt prisfall. Det blir nok litt jo-jo fremover, men at prisene fort vil legge seg over 30 kroner, sier analytikeren.

Kan falle ytterligere
Mot slutten av september venter han at prisene vil falle under dagens nivå.

- Men hvis vi ser to måneder fremover i tid, tror jeg prisene skal lenger ned. Da kan vi se priser ned mot 25 kroner kiloen mot slutten av september. Da er det sesongmessig slaktepress i Norge og i tillegg vet vi at det blir økning både fra Norge og Chile i andre halvår, så det er mye laks som skal ut i markedet i andre halvår, sier analytikeren.

Nordea Markets har en salgsanbefaling på aksjen med et kursmål på 3,50 kroner.

Selskapet rapporterer kvartalstall onsdag denne uken, der analytikerne venter et resultat før skatt på 901 millioner kroner.

- Resultatene på onsdag kan være en trigger for en kortsiktig kursoppgang og særlig vil det knytte seg til utbyttenivået, sier Giskeødegård.

Marine Harvest falt 4,9 prosent til 3,42 kroner og ble omsatt for 156 millioner kroner.

Åtte banker feilet stresstesten
Resultatene fra stresstestene av større europeiske banker ble offentliggjort kl 18.00 fredag. Totalt var det åtte banker som feilet. En rekke meglerhus hadde på forhånd ventet at flere banker ikke skulle bestå testen.

Markedseffekten er ventet å bli kortvarig ettersom fokus vil rette seg mot EU-toppmøte på onsdag vedrørende den greske gjeldskrisen.

- Det er positivt at færre banker enn ventet strøk. Men vi mener det er en svakhet at man ikke har testet for det største risikoscenariet i dag, nemlig et gresk mislighold, sier seniorøkonom Kathrine Boye i Nordea Markets til TDN Finans.

DnB Nor endte ned 2,31 prosent til 76,20 kroner, omsatt for 161 milloner kroner.

Venter urolig uke i oljemarkedene
Oljeprisen faller, og nordsjøoljen handles nå på rundt 116,5 dollar fatet, ned rundt en dollar siden midnatt norsk tid.

Nordea Markets mener at vi har en turbulent uke foran oss i oljemarkedet. Oppmerksomheten vil være rettet på EU-toppmøtet torsdag, gjeldstaket i USA og Det internasjonale energibyrået IEAs avgjørelse om en eventuell ny frigjøring av strategiske oljelagre.

- IEA har satt lørdag 23. juli som frist for å ta en beslutning om de vil gjenta øvelsen med å trekke fra strategiske lagre for å øke tilbudet av olje og oljeprodukter. Vi vil ikke bli overrasket om IEA åpner for en andre runde siden de er under sterkt press fra store oljeforbrukere som USA for å dempe oljeprisen, skriver Nordea Markets.

Meglerhuset tror at dersom det skjer vil brentprisene falle til nivåer rundt 110 dollar fatet.

Videre viser Nordea til at forrige runde med frislipp av strategisk olje kun ga en kortsiktig effekt. De mener også det bør stilles spørsmål med beslutningen, og viser til at Opec hadde "mer enn nok tid" til å øke produksjonen for å fylle gapet mellom tilbud og etterspørsel.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,49 prosent til 411,28 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2,892 milliard kroner.

Les også: Oljeprisen snur ned etter solid oppgang
Betalingsproblemene nærmer seg finanskrisenivå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.