Fredag la tollvesenet frem resultatet av fjorårets kontroller av varer som importeres til Norge. 18 millioner kroner av avgiftene de hanket inn i kontrollene stammet fra piratvarer. Selv om det er en liten avdel av de 1,2 milliardene som var lurt unna, mener tolldirektør Bjørn Røse at det er et svært viktig område for tollerne.
- For ti år siden var det ingen som tok piratvarehandelen på alvor, de trodde at det var noe som handlet om sånne kopierte Gucci-vesker. Men så er det jo ikke det som er saken.
- Det er medisiner. Og leker som er farlige fordi de inneholder tungmetaller eller har deler som kan ramle av og sette seg fast slik at barn kan bli kvalt. Eller mobiltelefon-deler som kan begynne å brenne eller smelte, sier Røse til DN.
- Derfor er det å føre kontroll mot ulovlig importerte kopierte merkevarer uhyre viktig. Piratvarer er farlige greier, konkluderer han.
Kina er en versting
Tollvesenet kontrollerer etter omfattende ditital etterretning, og har treff i mellom 30 og 80 prosent av kontrollene de gjennomfører, selv om anslagsvis rundt en prosent jukser. Hvor varer er sendt fra og hvem som er oppgitt som mottager, er to av mange indikatorer som kan fortelle at det er grunn til å kikke nærmere på en leveranse.
- Kina er verstingland som opprinnelesesland for piratvarer. De står for hvert fall halvparten av dem, sier han.
På verdensbasis skaper piratvarer store og alvorlige problemer. Medisiner som ikke inneholder det virkestoffet som gir effekt, eller som inneholder tilleggsstoffer som er skadelige tar liv.
Dødsfall
- I Vesten er det 3000 dødsfall per år på grunn av piratvarer. Går vi til den tredje verden er det 200.000-300.000 som dør hvert år på grunn av falsk malariamedisin. Piratvarekriminalitet er stygge saker, sier Røse.
I tillegg til at varen som leveres ikke er det den utgir seg for å være, kommer tap av arbeidsplasser og skattekroner.
- Så langt er det blitt borte flere millioner arbeidsplasser. Og piratproduksjonen er svart også. Det er snakk om 500-600 milliarder kroner som forsvinner i skatter og avgifter og økt belastning på trygdebudsjettene på G20-nivå, sier Røse.
OECD anslo i fjor at markedet for piratkopier utgjør fem til syv prosent av verdenshandelen. Tidligere anslag fra OECD tilsier at 2,5 millioner arbeidsplasser årlig forsvinner som en følge av piratvarekriminalitet.
En oversikt fra EU-kommisjonen anslo i fjor at piratmarkedet påfører næringslivet et globalt tap på 1100 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.