Mandag ble Tollvesenets beslagsauksjon sparket i gang, hvor alle som ønsker det kan sikre seg smykker og designervesker til en rimelig penge. Det er imidlertid kun «ekte vare» som legges ut her - falske varer destrueres.

I midten av desember i fjor beslagla Tollvesenet en container ved Ormsund konteinerterminal fra Kina som var stappfull av diverse leker og andre falske produkter myntet på barn. Forsendelsen bestod blant annet av 2.500 falske Disney-produkter og 400 Hello Kitty-klistremerker, og skulle til en forretning i Østlandsområdet og inneholdt totalt 4000 enheter. Disse er nå i Tollvesenets varetekt.

I tillegg 800  fotballeffekter som sokker, klokker, leggbeskyttere, capser, luer, skjerf, kopper og drakter/shorts for Chelsea Fotballklubb, Manchester United Fotballklubb, Real Madrid Fotballklubb, og Barcelona Fotballklubb

- Det er et ganske stor og relativt typisk beslag. Leketøy kommer høyt opp på listen over hvilke varer som blir plagiert, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

- Farlig

Nå advarer han foreldre mot å kjøpe artikler til barna på nett og av private aktører.

- Leketøy som blir piratvareplagiert kan være farlig. Det kan være løse deler i dem som kan settes i halsen, men vi har også eksempler på giftige leketøy. Giftige stoffer finnes blant annet i mykplast.

At beslagsmengden gikk ned i både 2012 og 2013, tror han ikke er tilfeldig.

- Det er en trend at en større andel piratvarer nå blir direkte importert via internett og transportert til Norge gjennom post- og kurèrsendinger. Tidligere var det gjerne store sendinger som ble sendt til én aktør og deretter spredt, mens det nå i større grad er den enkelte som kjøper til sitt eget bruk gjennom bestillinger på nettet, sier Røse.

Svart marked

Falske leketøy og andre produkter til barn selges oftest via uprofesjonelle aktører gjennom annonser, markeder og garasjesalg, ifølge Tollvesenet. Røse tror foreldre sitter på nettet og lar seg friste til å kjøpe merkevareprodukter billig.

- Det er vel det som skjer. Det hender at du kan kjøpe piratvarer i ordinære butikker og utsalgssteder, men det er sjelden.

For privatpersoner i Norge er det ikke straffbart å kjøpe piratkopier til eget bruk. Du bør likevel tenke deg om, fordi du bidrar til å finansiere det svarte markedet, understreker Røse. Og det går utover det profesjonelle næringslivet.

- Selv om det sannsynligvis ikke er produksjon av piratvarer i Norge, er det omfattende omsetning her. Og du kan være rimelig sikker på at piratvarer ikke omsettes i hvitt.

- Så du vil advare foreldre mot å kjøpe slike «fake» ting?

- Ja, for all del.

- Hvordan kan de unngå det?

- I de fleste tilfeller vil du forstå det. Blir du tilbudt varer og leketøy i uvanlige kanaler, og til en mye lavere pris enn hos den seriøse virksomheten, så vil du begynne å ane at det er ugler i mosen. Det handler om å bruke hodet og ikke la seg friste.

 

 

LES OGSÅ: Auksjonerer bort tollbeslag

Nedgang i polsalget etter nye taxfree-regler

- Markedet som bestemmer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.