Da Morgan Stanley, verdens største meglerhus, leverte sine resultater for fjerde kvartal onsdag ble det kjent at 62 prosent av selskapets inntekter går rett ut til de ansatte i form av lønn og annen godtgjørelse. Det er det den høyeste andelen på mer enn et tiår, skriver Bloomberg News.

Drøy million
Lønnsforpliktelsen i selskapet steg raskere enn omsetningen i 2009 som følge av at Morgan Stanley fikk mer enn 15.000 nye ansatte gjennom forvaltnings-joint venturet Morgan Stanley Smith Barney. Likevel falt den gjennomsnittlige avlønningen til 235.193 dollar, eller rundt 1,36 millioner kroner, fra 244,000 dollar året før.

Nyheten om at Morgan Stanley bruker sjeldent mye penger på lønninger og annen kompensasjon kommer samtidig som Wall Street-selskapene er under press fra politikere og tilsynsmyndihgeter om å kutte de årlige bonusene etter at skattepenger ble brukt til å redde mange av selskapene fra å gå dukken.

Balanse
- Vi må finne balansen mellom hvordan det er riktig å drive forretningen samtidig som vi tar signalene som hva som skjer i økonomien, sa styreleder John Mack tidligere denne måneden etter å ha gitt vitnemål i en høring om finanskrisen i Washington.

- Vi er i en så krevende situasjon at det er umulig å finne den perfekte balansen, fortsatte han.

Noen av signalene fra myndighetene synes å ha nådd toppen i Morgan Stanley. Selskapet kunne nemlig fortelle at konsernsjefen ikke kommer til å ta imot noen kontantbonus, han har gått med på å få sin avlønning som utsatt betaling. Styreleder og tidligere konsernsjef Mack har for tredje året på rad nektet å ta imot bonus.

Kan flås etterpå
Selskapet har også bestemt at en større del av kompensasjonen skal utbetales i aksjer i stedet for kontanter. Aksjene kan ikke selges med det første, og kan kreves tilbake hvis selskapet går på tap innen visse investeringer de neste tre årene. Dette skal bidra til å gjøre ledelsen i selskapet mer langsiktig i sin tankegang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.