Femdagersturen Høgruta har på rekordtid etablert seg som en klassiker blant toppturfolket. Ifjor ble også standarden for rekordtider satt da en trio gikk 94 kilometer og 7.500 høydemeter på 18 timer og 29 minutter.
Denne uken ble rekorden knust.
- Jeg har hatt endel treningsøkter på sykkel rundt ti timer. Men da går det rolig og man stopper underveis. Det var annerledes når man skulle presse seg så langt man klarer i 15 og en halv time. Men det gikk overraskende greit, så lenge man får spist og drukket jevnlig, sier Manengen til DN.
Sterke syklister
Det var skimagasinet Fri Flyt som først omtalte den nye rekorden. De to rekordholderne er kjente navn i sykkelmiljøet i Norge.
Manengen har blant annet tidligere vunnet Birkebeinerrittet og Fredheim har vært i norgeseliten på terrengsykling. Med seg fra start hadde de to også langrennsløperen Morten Eide Pedersen, som blant har seier fra Ski Classics å vise til på merittlisten. Men på grunn av smerter i foten måtte Pedersen bryte på Glittertind og dermed ble det en duo gjennom resten av ruten.
Derimot kunne Pedersen plukke opp kameratene med bil på andre siden av fjellheimen etter at fjorårets rekordtid for Høgruta i Jotunheimen var slått med tre timer og to minutter.
- Det er helt spesielt ute så lenge. Det er ikke som gå fort i 3-4 timer. Det skjer noe etter 10 timer, sier Mangengen.
- Hvordan har kroppen vært i etterkant?
- Det begynner å komme seg. Det har vært noen plager og det gjorde vondt i ankelkulene. Det har vært litt hovne ben i dagene etter og jeg har ligget på sofaen med bena og høyt og hatt is på anklene, sier Manengen.
Brukte fridag til rekord
Det var først søndag at han spurte om de to andre ville være med på rekordforsøket. Da hadde han kommet hjem fra sykling på Mallorca i ni dager. Fridag fra jobb på tirsdag skulle passe perfekt med værmeldingen.
- Jeg slet mest fra Memurubu til Glitterheim. Da slet magen med å ta til seg nok drikke og mat. Fra Glitterheim fikk jeg kontroll på det og da gikk det veldig jevnt hele veien. Vi hadde som mål å gå opp Galdhøpiggen på to og en halv time. Da vi kom opp hadde vi brukt under to timer etter å ha gått ni timer på forhånd. Da skjønte vi at det gikk fort, sier Manengen.
Tror på langt sterkere tid
Underveis er det krav til ruten at man er over Besshø, Surtningssue, Glittertind, Galdhøpiggen og Storebjørn på veien fra Bessheim til Krossbu. Samtidig skal man være innom hyttene Memurubu, Glitterheim, Spiterstulen og Leirvassbu, før man ender på Krossbu.
- Pulsen er nok høyest i starten. Etter hvert daler pulsen selv om man presser hardt. Man går i en fart slik at man akkurat slipper å stoppe for småpauser. Sekken veide nok 8-9 kilo. Vi kunne nok spart en del der, men hadde med fullt skift av sikkerhetsmessige årsaker, sier Manengen.
Han tror det er godt mulig å gå langt fortere og peker da på Lars Erik Skjervheim, som var en del av rekordlaget ifjor, som den nordmannen med best forutsetninger. Selv har han trappet ned som syklist og hadde en randonee-tur i beina i forkant av turen. Han peker på sykkelkarrieren som en viktig årsak til at det også var mulig å sette en slik rekord på ski.
Les også: - Å bare leve i solskinn, med gode team og gode resultater, kan nesten hvem som helst klare
Se DNtv: Høyest i Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.