Storbankene Nordea og Handelsbanken har sammen med ni andre banker og obligasjonseierne forhandlet om fremtiden til eiendomsinvestoren Tore Lie og brynebuens eiendomsselskap Otium as. Selskapet har vært i krise lenge, men er endelig kommet til enighet med kreditorene etter å ha forhandlet over helgen. Som en del av avtalen konverteres gjeld på 230 millioner kroner i b-aksjer i morselskapet, og selskapets samlede gjeld kryper dermed under 1,4 milliarder kroner.

Tore Lie sitter fortsatt som eier av samtlige A-aksjer i Otium.

Finansdirektør Ketil Petterson i Otium forteller at Lie er svært lettet og fornøyd med avtalen.

– Han er absolutt lettet. Det har vært en tøff prosess for ham og alle involverte.

Petterson mener de nå er blitt enige om en god løsning for både selskapet og kreditorene.

Krevende

– Det har vært komplekse og krevende samtaler med kreditorene. Det har vært nødvendig med store grep for å endre de finansielle strukturene til selskapet som har vært relativt sammenflettede, noe som er vanskelig å få til når vi forholder oss til 11 banker og et obligasjonslån samtidig.

I forrige uke sa obligasjonseierne i lånet på 100 millioner kroner nei til en skisse til løsning, men de er med på den nye løsningen.

Petterson forteller at de i større grad skal styrke holdingselskapene.

– Det innebærer å tilpasse avtaleverket mellom låntager og långiver på en måte som forenkler og bedrer den daglige operasjonen og driften av selskapene. Det kan være alt fra oppdragsstrukturer til fristilling av likviditet ved realisasjoner.

Dette mener Petterson vil gi en sterkere finansiell struktur, balanse, og likviditet.

– Konsernet har vært veldig sammenflettet. Nå gjøres hvert selskap til «stand alone» uten å forlate konsernet. Det betyr at de opererer på egen basis uten å ha forpliktelser til konsernet, men kan heller ikke hente kapital fra morselskapet eller søsterselskap. Garantiforpliktelsen mellom selskapene vil også falle bort.

Konverterer milliongjeld

– Har bankene fått mer innflytelse?

– Selskapet skal drives på normale betingelser med ordinært styre. Det er ingen reguleringer som vil styrke bankenes posisjon med tanke på en administrativ rolle. Selskapene opereres på ordinær basis.

– Er det konkrete krav til salg av eiendom eller eiendeler i avtalen?

– Nei det er ingen konkrete krav til det.

– Hva har bankene oppnådd?

– Jeg kan ikke uttale meg på bankenes vegne, men sett fra Otiums side har de oppnådd en avtale som sikrer panteposisjonen deres og verdiene på aktivaene i selskapet.

Største långiver er Nordea, som hadde rundt 50 prosent av Otiums låneengasjement, opplyser Petterson.

– Vi kommenterer ikke enkeltkundeforhold, sier kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea.

Handelsbanken ønsker heller ikke å kommentere avtalen.

Satser i Oslo

Petterson karakteriserer fremtiden som lys for selskapet.

– Selskapet styrkes vesentlig med den nye strukturen. Det vil være elementer som sikrer likviditetstilgangen til selskapet. Slik sett skytes det ut et nytt Otium gjennom avtalen, og vi får arbeidsro til å ivareta og realisere de verdiene som ligger i selskapet.

– Vi har prosjekter på ulike stadier. Noen under utvikling og andre for salg. Vi har flere prosjekter under bygging. Mest i Oslo for tiden, og litt mindre i Stavanger, sier Petterson.

– Hvor store er tapene på for eiendomsporteføljen?

– Det har ikke vært tap på eiendomsporteføljene på bakgrunn av denne avtalen.

Det lyktes ikke Dagens Næringsliv å komme i kontakt med Tore Lie tirsdag.

 

Les også:

Tore Lies Otium i alvorlige problemer dnPlus

Eks-milliardær nekter å gi opp  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.