- Jeg vil ikke si at oljeprisen er lav nå, for vi har vært under 70 dollar flere ganger i år. Det var et ganske kort blaff at vi var over 80 dollar fatet tidlig i august. Markedet i dag er på rundt 76, så jeg ser ingen dramatikk i oljeprisutviklingen, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets.
- Vi startet jo året 2010 på rundt 80 dollar fatet, og vi er jo for så vidt ikke så langt unna nå, sier analytikeren.
Hadde vært lavere uten finansaktørene
Kjus mener at prisbildet hadde sett helt annerledes ut dersom markedet kun hadde bestått av en spot-pris, uten futures-kontrakter.
- Hadde vi hatt et marked slik som for 15 år siden, hadde vi hatt en betydelig lavere pris nå, sier Kjus. Traderne har ”bygget bro” mellom veldig svake fundamentale faktorer i år og mer positive fremtidsutsikter, mener DnB Nor-analytikeren.
Usikkert på kort sikt
Aksjestrateg Morten Kongshaug i Danske Markets Equities sa til TDN Finans tirsdag at han tror verdens børser vil stige fem til ti prosent i andre halvår, men at oljeprisen kan tynge børsen hjemme. Han tror at prisen kan falle til 65 dollar fatet. Aksjestrategen mener en svekket kinesisk oljeimport og høye lagre vil tynge oljeprisen.
- Hvis man ser på den globale lagersituasjonen så er lagrene høye. I tillegg ser man en avdempning innen kinesisk oljeimport. En kombinasjon av dette vil være negativ, men spørsmålet er hvor stor reaksjon man vil se i oljeprisen. Oljeprisen vil ikke kollapse, men den kan falle tilbake mot 65 dollar fatet eller noe rundt der, sier Kongshaug til TDN Finans.
Les mer her: - Oljeprisen kan falle 20 %
Kjus er enig i at prisbildet er usikkert på kort sikt, men trekker frem den kommende tropiske orkansesongen som et element som bekymrer markedet frem til orkansesongen vanligvis dabber av rundt midten av oktober.
- Etter dette kan vi definitivt se en svekket oljepris på kort sikt dersom situasjonen i viktige markeder som USA ikike bedrer seg, sier Kjus.
Les mer om orkansesongen: - Sommerens store begivenhet
Gode utsikter på lang sikt
På lang sikt, derimot, ser det ut som om markedet vil se en bedret etterspørsel. Oljeprisen er etterspørselsdrevet, og dermed følsom for forventninger til fremtidig etterspørsel.
- Det er en konsesus i markedet om fremdeles høy fremtidig etterspørsel etter olje, spesielt fra Asia, sier Kjus, og viser til 2015-kontrakten for Brent Blend som er på 88 dollar fatet.
Turbulent marked
Oljeprisen holder seg altså fremdeles relativt høy, og har i en periode svingt mellom 70 og 80 dollar fatet. Det er likevel langt under det som var forventningene da oljeprisens nådde sitt desiderte toppnivå noensinne, rett før finanskrisen slo inn høsten 2008. Før fallet kom, spekulerte flere i at oljeprisen kunne nå 200 dollar fatet.
Oljeprisen falt fra imidlertid fra 145 dollar fatet i juli 2008 til 40 dollar fatet i januar 2009. Finanskrisen og svikt i markedet slo inn med full tyngde. Også i år har det vært turbulens i oljemarkedet.
- Mange skulle ut av døra på likt
- Vi hadde en sterk oppbygning av finansposisjoner i april i år på grunn av forventet bedret markedssituasjon. Dette satte grunnlaget for den store priskorreksjonen som kom i mai, på under 70 dollar fatet, sier Kjus.
- Mange hadde bygget opp veldig lange posisjoner, og så kom frykten for gjeldskrisen i Europa og smitteeffekter derfra. Børser og alt annet ramlet i mai, og da klarte ikke olje å stå imot. Man fikk et voldsomt nedsalg, det var mange som skulle ut av døra på likt, og så falt oljemarkedet med 20 dollar, sier Kjus.
. Les også: Opec ser lyst på oljeetterspørselen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.