Hos Statoils leteavdeling på Forus ved Stavanger ligger store seismiske plansjer og geologiske kart over det såkalte Aldous-Avaldsnes-området i Nordsjøen.
Statoil bekreftet igår at en ny boring på Aldous Major Sør har påvist en oljeforekomst på mellom 200 og 400 millioner fat her alene. Funnet henger trolig sammen med Lundins Avaldsnes-funn, som allerede er anslått til å være på mellom 100 og 400 millioner fat.
Med mulige tilleggsfunn nord i området, kan det dreie seg om et gigantfelt på nærmere én milliard fat i utvinnbar olje. Det er isåfall bare et fåtall oljefelt, som Ekofisk, Statfjord, Troll olje og Oseberg som er vesentlig større på norsk sokkel.
Tre meter unna
Noe av det spesielle med gigantfunnet, er at det er gjort i et område flere oljeselskaper har jobbet med helt siden oljealderens begynnelse i Norge. Det franske oljeselskapet Elf boret en brønn her så tidlig som i 1971.
– Elf boret den første letebrønnen i dette området, og den står tre meter – tre meter – fra der Lundin har beregnet at olje-vann-kontakten i Avaldsnes går, sier Statoils letesjef for norsk sokkel Gro G. Haatvedt med et smil.
Mangeårig Elf-geolog Ottar Minsaas, nå talsmann for etterfølgeren Total, humrer litt over opplysningene. Etter en kjapp sjekk bekrefter han at Elf boret flere tørre brønner i nærheten tidlig på 70-tallet, uten at han vil gå god for at selskapet var så nær. Han mener uansett at det av og til er stang ut i oljebransjen.
– Sånn vil det alltid være, sier han.
Uten å kjenne 1971-boringen i detalj, sier han på generelt grunnlag at Elf den gangen var inspirert av Ekofisk-funnet og lette etter olje i kalklag, høyere enn i det geologiske laget hvor oljen er funnet nå.
Til Elfs forsvar kan det sies at også andre store selskaper som ExxonMobil, Hydro og Statoil har lett i området uten større hell tidligere, helt til lille svenske Lundin plutselig traff innertier ifjor.
ExxonMobil-informasjonsdirektør Kristin Kragseth velger også å la være å irritere seg over gamle tørre brønner i området, og sier hun heller gleder seg over at ny teknologi leder til ny innsikt.
– ExxonMobil har boret flere letebrønner i dette området for mange år siden. Dessverre fant ikke vi olje den gang, men det er flott at Statoil finner noe nå.
Avviser dårlig jobb
Statoils letesjef Haatvedt går uansett ikke med på at Statoil har gjort en dårlig jobb i området selv om man ikke har funnet noe før.
– Dette er en gammel leteblokk vi lenge har sett et potensial i. Vi har tidligere boret flere brønner her, som i 2007, da vi fant olje i «kjelleren» lenger nord, sier hun.
I stedet for at Statoils høyrisikobrønner slo til, viste det seg at oljen ble funnet i et svært så tradisjonelt lag, og også i en tradisjonell felle. Tidligere har imidlertid Statoil hatt problemer med å skjønne hvordan oljen kunne bevege seg dit, og gått etter andre boremål. Haatvedt gir slik sett Lundin ros for innsatsen:
– Lundin har gjort veldig mye bra for å oppdage olje i dette området. Det samme har Det norske gjort. Men Statoil har gjort dette funnet, i en lisens vi har sittet lenge på, og hvor vi har boret brønner som har inneholdt olje og gass, men som ikke er kommersielle.
Oljeselskapene setter gjerne sine letebrønner helt i utkanten av de antatte forekomstene. Hvis man treffer i «halen», vet man ganske sikkert at det er store volumer å hente. Risikoen er at man borer tørt.
Ikke sett lignende
Når Statoil nå traff olje i Aldous, viser det seg at reservoaret er eksepsjonelt. Sandsteinen oljen befinner seg i, er helt uvanlig porøs.
– Da kjerneprøven ble tatt opp, var sandsteinen så porøs og full av olje at den smuldret opp. Sanden falt til bunnen av prøven, med oljen over. De som var på riggen, sa at de aldri hadde sett noe lignende, sier Haatvedt.
Oljelaget i brønnen var 65 meter tykt, og forekomstene i Aldous/Avaldsnes kan strekke seg over så mye som 150 kvadratkilometer.
– Nå skal vi i tillegg bore Aldous Major Nord. Vi vet heller ikke om det er kommunikasjon mellom det området og dette. Det kan være et eget system, men også det kan være det samme feltet, sier hun.
Statoil betegner allerede funnet som kommersielt, men jobber med videre avkl#229. Lundin er i ferd med å avslutte en avgrensningsbrønn på Avaldsnes. Så skal Statoil bore i Aldous Major Nord, og bore én til to avgrensningsbrønner i sør neste år. Haatvedt slår allerede nå fast at det blir snakk om en frittstående utbygging. Statoil eier 40 prosent i både Avaldsnes og Aldous, og er med det desidert største eier i området.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.