-Se her ja, jeg har aldri løpt en rett trapp før, sier Thorbjørn Ludvigsen (26) i det han titter inn vinduene til DNB-bygget i Bjørvika, hvor Barcode, for andre år på rad inviterer til trappeløp. 303 trappetrinn, 14 etasjer. I fjor var det syklisten Svein Joar Horve som gjorde unna trappene raskest, på 53 sekunder. Ludvigsen som blant annet har vunnet det ikoniske trappeløpet «Empire State Building Run-Up» i New York, smadrer til stadighet egne og andres rekorder, og burde ha gode forutsetinger for å vinne. Han må bare finne ut hvordan han løper opp en rett trapp først.
Enormt oksygenopptak
I tillegg til å jobbe to dager i uken som tømrer i Skanska trener han mellom 20 og 40 timer i uken. I dette regnskapet inngår mye variert trening og lange fjellturer. I vinter har han for eksempel gått mye på ski, for å forbedre oksygenopptaket. Som om det ikke var bra nok. I 2013 målte han et oksygenopptak på 83 ml/kg. Gjennomsnittet for menn mellom 20 og 29 år er 44-51. Det høyeste målt noensinne er på syklisten Oscar Svendsen med 97,5 ml/kg.
-Sånn gjør jeg i Empire State Building, sier han mens han fordeler vekten fra den spenstige kroppen mellom de to rekkverkene som følger trappene til toppen. Så forsvinner han litt fra denne verden, aksellerer fra null til toppfart og fyker opp to etasjer, underveis slipper han taket i rekkverket og løper med hendene fritt til toppen. Han snur seg mot oss som kommer pesende bak, og rekker ut en hånd til kjæresten, Lene Bødtker, som er med over fra Bergen. Med forsiktige steg og et godt grep i rekkverket fortrenger hun høydeskrekken.
-Det var faktisk Lene som fikk meg interessert i motbakkeløp, da hun tok meg med på syv-fjellsturen (Omfatter Bergens syv fjell, en rute på 35 kilometer og 2400 høydemetre) i 2005. Da fikk jeg opp interessen for å bruke fjellet og naturen mer, forteller Ludvigsen, som samme år debuterte i Stoltzekleiven opp, hvor han nå står med rekorden og fire seire. Han råder ferske motbakkeløpere til å bare gi seg i kast med det motbakkeløpet som måtte friste, formen kan bare bli bedre.
Så bratt at man føler det tipper bakover
-Når du skal begynne å satse litt bør du sørge for å ha litt grunnkapasitet og vær aktiv gjennom dagene, sier Ludvigsen som mener lange løp fint kan kombineres med motbakkeløp.
- Det er så kort restitusjonstid på motbakkeløp. De sier det er en restitusjonsdag per mile, så motbakkeløp på 3-4 kilometer (1,8-2,4 miles) burde ikke kreve så mange dager restitusjon. Maraton hamrer jo løs på muskulaturen, men jeg kan lett løpe syv mil i terrenget uten å kjenne noe i bena etterpå, sier Ludvigsen, som også har begynt med vertikalløp, 1000 høydemeter fordelt på maks fem kilometer.
-Det er så bratt at mange føler de nesten tipper bakover, de fleste løper med staver. Da jeg og kompisen min Stian , løp et vertikalløp i Dolomittene var det bare vi som løp uten staver.
Hvorfor foretrekker dere å løpe uten staver?
-Jeg vil ikke risikere at jeg går sur i armmusklene, også er det jo kjekt å bare bruke bena smiler han.
Det kan virke som Ludvigsen setter all sin lit til bena i dag, på de siste testdragene har han løpt stødig og kjapt uten å støtte seg til rekkverket. Nå gjenstår det bare å forberede seg mentalt.
-Jeg pleier å tenke: "dette fikser vi, dette har vi trent på, så dette går bra"
Hva er avgjørende for at du skal prestere bra i dette trappeløpet?
-Jeg må få en god start og ikke dumme meg ut, men komme kjapt inn i rytmen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.