Etter nok en blodrød dag på Wall Street, endte Dow Jones ned 449 poeng - til sitt laveste nivå siden oktober 2005.

Siste nytt: USAs største sparebank på auksjon

Ben Bernanke senket ikke den amerikanske styringsrenten igår, men i stedet gjorde sentralbanken det klart at forsikringsgiganten AIG får låne pengene de trenger for å overleve - enn så lenge.

Les også: og Ikke rentekutt i USA

Ryktene om AIG-redningsaksjonen var nok til å få Dow og Nasdaq til å stige 1,3 prosent i går.

Les: Wall Street fyrt opp av rykter

Men i dag, onsdag, pekte indeksene straks etter åpning bratt nedover igjen. Fallet begynte på to prosent, mens det skulel vise seg å være bare begynnelsen på nedoverbakken. (se sluttkurser nederst i saken).

Medisinen virker ikke
Fed, den amerikanske statsbanken, gav i natt norsk tid AIG 85 milliarder dollar i nødlån. Begrunnelsen var at en konkurs i AIG ville gjøre finansmarkedet for sårbart.

Men nødhjelpen til den dødssyke forsikringskjempen virker å være til ingen nytte - for ikke å si virke mot sin hensikt. AIG falt i dag ytterligere 45 prosent, og aksjene er snart knapt verdt papiret de er trykket på - i øyeblikket 2,05 dollar.

Olje og gull i taket
Samtidig renner blodet fra nesten samtlige selskaper notert på Wall Street - det var i dag omtrent bare olje- og gullrelaterte selskaper som steg.

Det har sammenheng med at de to råvarene steg kraftig i kveld, etter hvert som investorene så seg om etter andre steder å plassere pengene trygt.

Les saken: G ullprisen tar helt av

Oljeprisen steg seks dollar fatet i New York, noe som ifølge CNN Money er den nest største stigningen på en dag, registrert i historien.







Nye banker i trøbbel
Men på aksjefronten var det alt annet enn rekordpriser. USAs finansgiganter har i år blitt sendt i dørken én etter én: Bear Stearns, Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers, Merrill Lynch og AIG.

Mange trodde, og håpet inderlig, at redningsoperasjonen for AIG skulle hindre de fremdeles stående finansgigantene fra å falle - men i dag må to nye finansgiganter se verdiene på børsen falle kraftig.

USAs to siste uavhengige investeringsbanker og meglerhus, Morgan Stanley og Goldman Sachs, er ned henholdsvis 24 og 14 prosent. Fallet kommer til tross for at begge bankene i går la frem resultater som slo forventningene.

Kursfallet forklares med spekulasjoner om de to må gjøre som Merill Lynch - la seg fusjonere med en annen storbank eller dø.

Barclays + Lehman
Barcalys bank kom sent i går kveld norsk tid med antydninger om hvordan de kunne overta deler av Lehman Brothers' virksomhet.

Les saken: Gribber over Lehman Brothers

I dag kom det flere detaljer: De betaler 1,75 milliarder dollar for Lehmans nord-amerikanske bankvirksomhet, hovedkvarteret i New York og to datasentre. De vil i tillegg selge ut inntil en milliard dollar i aksjer til eksisterende aksjonærer.

Renten på tremåneders amerikanske statsobligasjoner er nå 0,23 prosent, som er laveste nivå siden 1954.

Boligmarkedet faller videre
Boligbyggingen i USA falt 6,2 prosent i august til en sesongjustert årstakt på 0,895 millioner enheter. Det er det laveste tallet på 17 år, og et betydelig verre tall enn ventet.

Bolignyheten bidro til å gjøre køen av investoerer på vei ut av børsen enda lengre.

På forhånd var det ventet at antall igangsatte boliger skulle falle til en årstakt på 0,950 millioner enheter, ifølge en sammenstilling foretatt av Bloomberg News.

Den amerikanske driftsbalansen fikk et underskudd på 183,1 milliarder dollar i andre kvartal 2008. Også dette er verre enn forventede 180,0 milliarder dollar.



Gårsdagens USA-kommentar: Wall Street fyrt opp av rykter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.