- Jeg vil vise at man kan klare å gjennomføre en slik utfordring selv om man er synshemmet, men jeg burde ha trent litt mer i forkant. Dette blir garantert det tøffeste jeg noensinne har gjort, sier Bedir Yiyit.

Begynte med skikurs
For åtte år siden deltok han på et skikurs i regi av Blindeforbundet, før den tid drev han ikke aktivt med idrett. Men skikurset ga mersmak: To år senere stilte han på startstreken i sitt første Birkebeinerrenn og ble klokket inn på 8 timer og 45 minutter.

– Det var mørkt da jeg kom til Sjusjøen, og da så jeg faktisk ingenting. Sporet var helt borte foran meg, men jeg satset på at det gikk bra – og jeg kom da til mål. Året etter gikk det bedre, da gjennomførte jeg Birkebeinertrippelen, forteller Yiyit.

Konkurrer mye
Siden har kondisjonen blitt betydelig bedre, i takt med tidene: Nå går han Birkebeinerrennet på 4.34, han syklet Lillehammer-Oslo i sommer på 5.08 og har deltatt i New York Marathon fem ganger – ifjor kom han i mål på 3.37.

Yiyit har også deltatt i Vasaloppet og Marcialonga, men ifjor høst fikk han lyst til å gjøre som ledsager Rune Holtze Jensen: Ta en Norseman.

Siden målet ble satt har han trent 10–14 timer i uken, og fordelt treningstimene periodevis på sykling, løping og svømming. Ifjor deltok Bedir Yiyit i Nesodden triatlon (OL-distanse), men 37-åringen er fullstendig klar over at Norseman er noe helt annet. Konkurransen går for å være verdens hardeste éndags idrettskonkurranse.

 

Toppen er målet
Etter å ha deltatt tre ganger på egenhånd, stiller Rune Holtze Jensen som ledsager/pilot for Yiyit. Dette er første gang en funksjonshemmet deltar i Norseman.

– Det blir veldig annerledes i år. Nå skal jeg fokusere på en annen person, og det er viktig å ikke sprenge hverandre underveis. Målet må være å få Bedir opp i steinrøysa på Gaustatoppen, slik at han kan iføre seg den svarte trøya. 160 av deltagerne får komme helt til topps, men vi vet at det blir tøft, sier Holtze Jensen.

Yiyit gruer seg mest til å gjennomføre en hel maraton på slutten, etter å ha sittet på sykkelen i timevis.

 

– Det blir smertefullt. Det kommer til å bli veldig vondt, men for å prestere maksimalt, må det gjøre vondt. Jeg må bare prøve å tenke på noe annet og sette meg delmål underveis. Dette skal gå bra, sier han optimistisk.

Muskelterapeut
Under den 3,8 kilometer lange svømmeetappen i Hardangerfjorden inn til Eidfjord har han en «følgekajakk» for å holde seg på rett kurs, i tillegg til Rune Holtze Jensen, som «kommer til å dytte ham i riktig retning» nå og da.

– Jeg har nemlig en tendens til å svømme litt skrått, sier Yiyit.

Han er utdannet muskelterapeut og jobber deltid ved siden av treningen. I motsetning til andre supermosjonister krever den daglige treningen hans langt større forberedelser – og koster også mye mer.

Dessuten er det ikke alltid like lett å ha en ledsager tilgjengelig. Det har medført at en del treningstimer har gått tapt.

– Jeg vil slå et slag for at norske myndigheter bør gjøre det lettere for synshemmede å være aktive. Man blir fort sliten, isolert og deprimert når man ikke er aktiv. Holder man seg i god form, takler man situasjonen sin bedre og får økt livskvalitet. Da blir man også en mindre belastning for samfunnet, sier Yiyit.

Får eget løp
37-åringen har øyesykdommen Retinitis Pigmentosa (RP), en arvelig netthinnesykdom som gir sterk synshemning i form av innsnevret synsfelt eller blindhet. Synet hans har blitt gradvis dårligere, og i dag har han tre prosent syn igjen, noe som betyr at synsfeltet hans er nesten totalt innsnevret. Man antar at omtrent 1500 personer i Norge har RP.

 

– Mange av oss stanger mot veggen når det gjelder å få støtte til ledsagere og hjelpemidler. Et så rikt land som Norge burde vært på topp innen dette området, mener Yiyit, som ifjor mottok Christian Frederik-prisen i Moss. Prisen går til lag, foreninger eller enkeltpersoner som bidrar til et godt miljø i mosseregionen.

Nå har idrettsjernet tatt initiativ til et eget sentrumsløp i Moss som går av stabelen 20. august.

Informasjonsleder Kristin Ruud i Blindeforbundet synes det er kjempeviktig med forbilder som Yiyit.

– Mange synshemmede sitter bare hjemme og kommer seg ikke ut. Det er viktig å holde seg i god fysisk form, og Bedir er et strålende eksempel på at man kan prestere på et høyt nivå og gjøre det langt bedre enn mange funksjonsfriske, selv om han er nesten blind, sier hun.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>250 kjemper om den svarte trøya</b>

<b>Dobler Norseman i 2012</b>

<b>Jager topp-plass i Norseman</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Få tilpasset treningsprogram i DN Aktiv klubb