- Styrketrening er slett ikke overvurdert, spesielt ikke for birkebeinere, sier Oskar Svärd, og får støtte av Simen Østensen.

- Dumt å la vær
- Du er dum hvis du skal gå Birken og Vasaloppet og ikke prioriterer styrketrening. I alle fall hvis du skal ha en brukbar tid, sier Svärd.

Svensken vant i vinter Marcialonga, og har flere ganger gått til topps i Vasaloppet. Han sier til DN Aktiv at det er styrketrening som har gjort ham god, og han er sterkt uenig i forsker Thomas Losnegard´s uttalelser i dagens DN om at styrketrening har liten effekt.

- I forskning kan man vri og vende på saker og bevise det man vil, sier Svärd.

Mange timer i styrkerommet
- Det er i alle fall styrketrening som har utviklet meg som skiløper, og jeg hadde aldri klart å vinne et langløp uten å ha tilbrakt uttallige timer i styrkerommet, sier svensken.

  Han understreker at styrketrening er ekstremt viktig - særlig for mosjonister som ønsker å gå fort i langløp.

- Hvorfor det?

- Det er mye slakt terreng i turrenn og skal du stake fort må du selvfølgelig ha en sterk overkropp. I tillegg er styrketrening, spesielt i mageregionen, helt essensielt for å ikke ”falle sammen”. Man kan nærmest kollapse i kroppen mot slutten av lange løp hvis man har hoppet over styrketreningen. Hva skal en med god kondisjon da?

Les også: Skal forske på Birkebeinere

Simen Østensen gikk i år Birken på 2:29:00, og ble norgesmester på 50 km klassisk få uker senere.

- Skal du gjennomføre Marcialonga, Vasaloppet eller Birken på en god tid så bør du gjennomføre systematisk styrketrening, sier han til DN Aktiv.

- I lange løp skal en helst gå økonomisk på ski. Det klarer man ikke uten å ha trent styrke, spesielt mage og rygg. En bør ha litt eksplosive muskler for å klare å gå økonomisk. Det holder ikke å bare være sterk gjennom mange og lange rulleskiturer.

- Aldri trent bryst
Forsker Thomas Losnegard hevder at man bør prioritere bryst, rygg og triceps, muskler som i størst grad bidrar til framdrift, de gangene man trener styrke.

- Bryst!? Jeg har aldri trent noe som er i nærheten av bryst engang. Det er jo helt irrelevant for en skiløper. Har aldri fått bruk for ”kassa” i skisporet. Triceps og rygg er bra. Men mage og buk, gjerne gjennom slyngetrening, er viktigst.

135 kg i benkpress
Østensens landslagskollega, Martin Johnsrud Sundby, har tidligere løftet mye vekter, men sier seg til dels enig i Losnegards uttalelser.

- Det kommer veldig an på hva man mener med styrketrening, men jeg vil ikke anbefale de som ønsker å gå fort i turrenn å løfte for mye vekter. Jeg gjorde det mye før, men har ikke fått noe igjen for det. En kan fort bli litt treig, sier Sundby til DN Aktiv.

Landslagsløperen har 135 kg som pers i benkpress.

- Det er en stund siden jeg løftet det nå, og det hjalp meg ikke det grann i løypa. I år har jeg lagt om styrketreningen.

”Svære” langløpere
Oskar Svärd hevder imidlertid at flere av verdens beste langløpere er ”svære”.

- Se bare på Daniel Thynell, Jörgen Brink og Stanislav Rezac. Dem er ”hur store som helst”, og trener masse styrke.

Stipendiat Thomas Losnegard ved Norges idrettshøgskole (NIH) mener at personer som trener fem-seks økter i uken har liten effekt av styrketrening. Svärd er helt uenig.

- Hvis du bare trener en eller to ganger i uken, så okay, da er det viktigere å prioritere kondisjon, men trener man fem-seks økter bør man ha minst én styrkeøkt i uka. Helst mer.

- Det er viktigst med mage og rygg. Med en sterk kropp utnytter man kondisjonen langt bedre i langløp, og effekten er stor. Men det finnes en balansegang, sie Oscar Svärd.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Ny studie: 4 minutter hardtrening er nok

Se skikongens supeformue

Hemmeligheten bak Northug-rykket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.