Når vi spiser er like viktig som hva vi spiser, konkluderer forskere ved Salk Institute for Biological Studies. I en artikkel publisert 17. mai i Cell Metabolism rapportere de om hvordan mus reagerer på to forskjellige spisemønstre: å begrense matinntaklet til innenfor en åttetimersperiode om dagen, eller å spise hyppig og små måltider - gjerne med mye fett- gjennom hele dagen.

- Myte
- Det er en myte at vi må spise ofte når vi er våkne. Våre funn viser at det lønner seg å spise regelmessig, men samtidig legge inn en lengre fasteperiode i løpet av dagen, sier forsker Satchidananda Panda.

Teamet sammenlignet to grupper mus som fikk svært fettrik diett. Den ene gruppen spiste hyppig gjennom hele dagen, mens den andre kun innenfor en periode på åtte timer, og fastet de resterende 16. I tillegg ble to andre grupper mus satt på en standard diett bestående om lag 13 prosent av kaloriene fra fett under lignende forhold.

Vektnedgang
Etter 100 dager veide gruppen mus som "fastet" 28 prosent mindre en gruppen som spiste hyppig, og viste ingen negativ helseeffekter tross samme mengde kalorier fra samme fet mat.

- Dette var et overraskende resultat. De siste 50 årene har vi fått beskjed om å redusere kalorier fra fett og å spise mindre måltider og snacks hele dagen. Vi fant imidlertid ut at fastetid er viktig. Ved å spise i en tidsbegrenset periode kan du unngå de skadelige virkningene av en fettrik diett, sier forsker og førsteforfatter av studien Megumi Hator.

Effektiv metode
Fedme er en stor helseutfordring i mange utviklede land. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, er mer enn en tredjedel av amerikanske voksne overvektige. Fedme øker risikoen for en rekke sykdommer inkludert høyt blodtrykk, høyt kolesterol og type 2 diabetes. Hvis tidsbegrenset spiseplan kan forhindre vektøkning med 10 til 20 prosent er det en effektiv metode for å bekjempe fedme.

- Vi må vente på studier på mennesker for å bevise dette, sier Satchidananda Panda som også advarer mot å plutselig skulle spise masse usunn mat på kort tid for å gå ned i vekt.

- Det er nødt til å være grenser for hvor mye man skal spise.

Les fleresaker på DN Aktiv

Kan ha løst fedmegåten

Derfor er det brune fettet så interessant (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.