Har du prøvd å løpe i vannet noengang? For meg har treningsformen aquajogging vært uvurderlig.

Rolig, men bestemt manøvrer jeg meg fremover i bassenget. Ikke ved å svømme, men gjennom å la beina gå, som om jeg er ute og springer på asfalten.

Du må hele tiden jobbe for å holde hodet over vannet. Aquajogging har alltid vært en viktig del av treningsprogrammet. Men også for meg var det lenge et ukjent fenomen. Jeg startet med løping så sent som i en alder av 33 år. Etter en stund fikk jeg et tretthetsbrudd i foten, da jeg økte fart og mengde på hardt underlag på kort tid. Det måtte gro, jeg kunne ikke løpe eller sykle. Da var aquajogging den eneste muligheten jeg hadde til å trene.

Dermed kjøpte jeg månedskort på Badeland. Problemet var bare at jeg ikke visste hva aquajogg egentlig gikk ut på. Jeg tok med hele familien, men lite visste jeg om denne måten å trene på. Jeg hadde på meg en våtvest og trippet rundt med bena nedi gulvet. Da jeg var ferdig etter en time, tenkte jeg at dette var en merkelig form for trening. Jeg skjønte absolutt ikke vitsen med det, for jeg hadde ikke forstått at jeg ikke skulle ha bena nedi bakken.

Min andre økt i bassenget ble noe helt annet. Jeg hadde skjønt at jeg måtte trene der det var dypere enn høyden min. Det var noe annet. Etterhvert trente jeg meg sakte og sikkert opp i bassenget, og begynte med intervaller. Jeg tok med barna mine så ofte jeg kunne.

På det drøyeste har jeg holdt det gående i bassenget i fire timer i strekk. I skadeperioder har store deler av treningen blitt unnagjort i det våte element. Men det er selvsagt ikke slik at det er umulig å bli skadet under aquajogging. Man skal ikke overdrive dette heller. Det er lett å få problemer med hofteleddsbøyerene.

Uansett er jeg ikke i tvil om at aquajogging har vært helt avgjørende for meg, og knallgod trening for løpere. Dette reddet løpekarrieren min. Jeg har de siste årene blitt mer påpasselig med hvordan og hvor mye jeg trener og er blitt flink til å lytte til kroppen. Nå tar jeg heller fridag eller en alternativ økt hvis jeg kjenner det er noe som murrer.

Treningen i vann begrenser seg for tiden til én gang i uken på Thon-hotellet på Kokstad. De samme prinsippene gjelder her som på land. For rolig restitusjonstrening aquajogger jeg sammenhengende i seksti minutter. Ved intervalltrening kan man løpe tre, fire eller fem minutter med 30–60 sekunder aktiv pause imellom.

Slik aquajogger du:
For det første må du finne et basseng der vannet er litt dypere enn du selv er høy. Deretter trenger du utstyr. Du må ha noe som fungerer som motstand og gir deg oppdrift i vannet. Jeg brukte en Wet- West i starten. Da den ble utslitt, kjøpte jeg et aquajoggbelte. Et slikt belte vil jeg anbefale nybegynnere. Jeg har kjøpt utstyret i nettbutikker. For noen hundrelapper får du det du trenger.

Etter flere økter i daglig i bassenget, måtte jeg gjøre endringer fordi jeg var begynt å stagnere. Da kjøpte jeg inn diverse utstyr for å teste hva som funket best. Min favoritt til slutt ble motstandsvekter på armer og føtter.

Teknikk
Det er viktig å innarbeide god teknikk helt fra starten av. En teknikk som er så lik vanlig løping som mulig,gir maksimalt utbytte av treningen. Start med lav frekvens for å få innarbeidet teknikken før du øker intensiteten. Ryggen skal være lett fremoverlent. Hold hodet og blikket rett frem. Senk skuldrene og slapp av.Pass på å koordinere armer og bein. Konsentrer deg om opp og ned-bevegelsen samtidig som du holder ryggen i rett posisjon. Det skal ikke gå så fort fremover!! Fremdrift i vannet er ikke en prioritet. Tenk heller på frekvensen, som er mye viktigere enn hvor raskt du beveger deg fremover.

Kirsten Maraton Melkevik (42) er en av landets beste langdistanseløpere.
Klubb: IL Gular
Trener: Leif Inge Tjelta
Sivilstatus: To barn
Yrke/stilling: fysioterapeut/Drevelin Aktiv

 
Kåret til Norges beste langdistanse løper (Gullskoen) i 2007 og 2008
Deltakelse i: EM, VM, og OL
Deltakelse i motbakkeløp: EM 3pl, VM 4pl
Personlige rekorder:
3000m 8,58(2008)
Halvmaraton 1.10(2008)
10000m 32,31(2008)
Maraton 2.29.12(2007) 2.29.39-(2008)
5000m 15.50(2007)

Flere treningsblogger:

Slik lurer du genene til å holde deg slank

Tren på å drikke mens du er sliten

Slik sjekker du forbrenningen din

Kunsten å løpe med «negativ splitt» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.