Det sier instruktør og testleder på treningsavdelingen ved Olympiatoppen, Jon Aase.

- Det største problemet til mange som trener styrke, er at de driver med ”komfort-trening”, sier Aase, til DN Aktiv

Mange kaster bort tid og effekt av treningen ved å prate, sosialisere og bedrive andre aktiviteter når de møter opp til trening, skriver treningsforum.no. I tillegg til at tiden går mister man treningseffekt ved ikke å være bevisst på hvor lange pauser man skal ha mellom settene i styrketrening.

- Må ta i!
Jon Aase synes rett og slett at det virres for mye rundt på treningssentrene.

- Du må ta i et tak for å få effekt. Det er mange som ikke tar i, men er veldig flinke til å hvile mellom settene, sier han.

Mange snakker om at de trener så og så mye. Treningssentrene er blitt en sosial arena der treningseffekten ikke er det aller viktigste, påpeker Aase.

- Treningssentre er sted der du treffer mye folk. Du kan ha vært der i halvannen time og kost deg, men uten å ha trent noe særlig, sier Aase.

- Bedre enn før
Sats-grunder Jill Jahrmann er delvis enig med Aase, men mener kunnskapsnivået hos de som trener er økt de siste årene:

- Dagens helsestudio-kunder er mer bevisst på hva de får igjen for månedsavgiften sin. En del trener uten må og mening, og vi må akseptere at noen synes det er helt ok å "trene litt" kun for å føle seg vel og ikke prestere hele tiden, sier Jahrmann.

4-5 minutter pause
Jon Aase mener det ikke finnes noen klar fasit på hvor lange pauser man skal ha mellom settene i styrketrening.

Den anerkjente forskeren Dietmar Schmidtbleicher mener imidlertid man bør kjøre pauser på 4-5 minutter for å få maksimal effekt av tung styrketrening. Dette begrunner han med at for korte pauser mellom seriene vil belastningen gå over på muskelfiber type I IA, som er mindre eksplosive og ikke har samme potensialet for muskeloppbygging som de eksplosive muskelfibrene.

 

- Når man gjør øvelser der intensiteten er svært høy, som sprint, eller tung eksplosiv vektløfting, så bør man ha så lange pauser som 4-5 minutter, påpeker Jon Aase.

Pausene skal imidlertid ikke brukes til å ligge rett ut og slappe av, kroppen må holdes varm. Aase anbefaler lett jogg og uttøyning, evt. styrkeøvelser med lav belastning.

Ellers er pauser på 2-3 minutter det som anbefales når man trener maksimal styrketrening.

Lettere vekter – kortere pauser.
Når man jobber med lettere vekter og kjører flere repetisjoner, kan pausene kortes ned betraktelig.

- Når man kjører runder med mange repetisjoner og trener de store muskelgruppene bør man ha pauser på 1-1,30 min, sier Jon Aase.

Olympiatopp-ekspertens sluttbudskap er klart:

- Man må ta ordentlig og stange i taket når man først skal trene. Dette gjelder alle nivå, og både for gammel som ung, sier Jon Aase.

Les mer om styrketrening:

<i>Slik gjør du det IKKE</i>

Slik får du bra bakparti

- Eldre må trene styrke

Styrke for tøffe tacklinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb