Dette er et utdag av en lengre reportasje i Dagens Næringsliv, lørdag.

– Når det gjelder trening, gjør jeg egentlig ingenting. Null. Jeg er ikke stolt av det, jeg er bare ikke laget for trening. Jeg går en tur med bikkja annenhver dag, 15–20 minutter.

Radioimportør Erling Neby, mannen som har solgt flere hundre tusen Tivoli-radioer til nordmenn, ler en kort latter, eller hoster han?

Han har fortalt hvordan hver dag starter med tre doble espresso og «noen» filtersigaretter.

Kontoret hans er definert som røykerom. Og selv om han understreker at han sjelden står i pølsekø, det er sushi og hvitvin som er Nebys resept, er han altså ikke spesielt opptatt av å leve sunt.

– Jeg har et motto: Hvorfor dø sunn og frisk? Neby lar det henge i luften.

Opprør?
Dagens Næringsliv har snakket med flere næringslivsledere og eksperter. Ikke alle har like stor sans for "Birken-trenden" - næringslivsledere som profilerer seg under mottoet "topp og trent".

Det har ligget i luften en stund. Først som en lavmælt, knapt hørbar mumling. Den siste tiden har lyden endret karakter, nærmest til en klagesang.

Er det et opprør på gang? Kanskje. Ikke alle liker å se svette og rødmussede næringslivsledere posere med pulsbelte og støttestrømper. Noen synes det har gått for langt nå. På forsommeren skrev sosiolog Arve Hjelseth en kritisk artikkel i kulturtidsskriftet Samtiden om hvordan intelligentsiaen konverterer skiløping, løping og sykling til symbolsk kapital.

Forrige uke skrev professor Janne Haaland Matlary en artikkel i Aftenposten med tittelen «For mye prat om trening», myntet på «såkalte ledere som intervjues om musklene sine». Professoren beskrev også hvor lite kultiverte påfallende mange av de samme lederne var, og avsluttet det hele med « ¿ den som aldri streber etter å utvikle seg kulturelt og intellektuelt, går glipp av livets største høyder. Dit opp kan man nemlig ikke jogge».

– Jeg synes man i stedet for å spørre dem hvordan de trener, skal spørre dem hva de leser og hvordan de tenker. Hva er deres dannelsesnivå og intellektuelle kompetanse utover det rent sportslige, utdyper Janne Haaland Matlary.

Radioimportør Erling Neby synes ikke toppsjefer i sykkelshorts har noe å gjøre i avisen.

– Jeg synes det er ganske ulekkert, for å være ærlig. Det eneste positive er at det nå er mindre snakk om golf.

Toppledere trener ikke mest
Norske toppsjefer er ikke egentlig så spreke. De gir kanskje inntrykk av det, der de poserer med de dyreste syklene og de mest avanserte pulsklokkene. Men tall fra Norsk Monitor, en undersøkelse som Synovate gjennomførte i 2009, viste at toppsjefer og daglige ledere var underrepresentert blant dem som trener mest, og overrepresentert blant dem som ikke trener i det hele tatt. Et annet spørsmål er om toppledere egentlig bør være topptrente.

Sosialpsykolog Arnulf Kolstad ved Norges Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) tror ikke det.

– De fleste ønsker ikke å bli ledet av selvtilfredse overmennesker, men av småfete, litt dovne typer med mer hjerne enn muskler og hjerte med normalt oksygenopptak på rett plass, sier Kolstad til Dagens Næringsliv.

Les på DN.no i dag: Uvanene som ødelegger karrieren

Les også på DN Aktiv: Slik tester du kondisen

Les hele saken i DN lørdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.