- Du må være forberedt på at det vil gjøre vondt, men trøsten er at det er likt for alle, sier Jack Waitz, som i årevis har trent både eliteløpere og mosjonister til lange løp.
Det samme mener mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim.
- For at jeg skal løpe fort og vinne, må jeg tåle smerte, skriver hun i sin blogg.
Visualiser og se deg rundt
Waitz mener det tøffeste er å holde ut mentalt.
- Eliteløpere trener mye på å visualisere. De går gjennom løpet og alt de vil oppleve i tankene. De ser også seg selv løpe i mål som vinnere, sier han.
Om du ikke klarer å visualisere at du fyker som førstemann i mål, kan du i det minste forestille deg at du løper etter et egendefinert mål, mener Waitz. For eksempel kan det å løpe fortere enn en nabo eller kompis være vel så fristende.
- Når du løper bør du ha fokus på hvor fort du sluker kilometere, og ikke på hvor langt det er igjen. Det er en positiv tanke, i motsetning til lengden som er igjen, sier han.
Det finnes en viktig forskjell på eliteløpere og mosjonister, påpeker løpetreneren.
- Eliteløpere går inn i en transe der de ikke registrerer stort annet enn sine egne steg. Men dette er det få som klarer. Mosjonister løper best ved å gjøre det motsatte. Det er gjort studier som viser at de som suger inntrykk fra det som skjer av underholdning og annen action langs løypa, gjør det bedre enn de som retter fokus inn mot seg selv. Å avlede oppmerksomheten vekk fra verkende muskler og hivende pust hjelper veldig når det røyner på og smertene kommer, sier Waitz.
Det vil med andre ord være god effekt å ha noen kjente og kjære som heiagjeng langs løpets siste halvdel.
- Det er lov å gå
Det året Grete Waitz døde var ikke Jack i god form, men han stilte likevel i New York maraton. Da utviklet han en strategi han siden har anbefalt mange med hell.
- Er du usikker på om du klarer distansen, kan det absolutt lønne seg å hvile litt før du blir for sliten. Jeg løp de første åtte kilometerne, for deretter å gå over til rask gange i ett minutt, før jeg ble sliten. Deretter løp jeg den neste milen (cirka 1600 meter) for å gå over til rask gange igjen. Det var veldig bra for muskulaturen. Slik fortsatte jeg ut hele løpet, og kom i mål med en overraskende bra tid, sier han.
- Sekundene jeg mistet på gangen ble tatt igjen ved at jeg holdt jevn god fart i løpsetappene.
Waitz har en klar anbefalig.
- Ikke følg pulsen, men klokken. Å løpe jevnt eller fortere på siste halvdel er det alle må trakte etter, både eliteløpere og mosjonister, sier Waitz.
Langs løpet vil det løpe rutinerte fartsholdere med ballonger som viser tempo hver av dem holder.
Les: Ballongløperne kan bedre blodslitet
- Det er veldig lurt å bruke dem. Det er mitt ønske at alle som løper hel- eller halvmaraton i helgen er litt konservative så de får mersmak til å gjøre det igjen. Det er i Gretes ånd, avslutter Jack Waitz.
Les flere saker om maratonløping:
- Feilen mange gjør er å trene for mye
Derfor oppnår du ikke resultater (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.