Mandag kl. 07.00: Helge Onsum (54) møter noen av sine ansatte på Sagene Squash i Oslo. Det er andre gangen han blir utfordret på sin gamle hjemmebane. Denne gangen er det konsulent Kristian Lyse (35) i datterselskapet Dist som har blitt utvalgt som utfordrer.

– Vi er en gjeng kolleger som begynte å spille sammen ifjor, forteller initiativtager Even Moseng.

Det hele utviklet seg fort til konkurranse med avansert rankingsystem og livsviktige kamper om heder og ære. Denne sesongen har de tatt steget videre og startet en liga med 13 deltagere. I dag har de satt inn sin beste spiller for å utfordre sjefen. Sist det skjedde vant han overlegent.



 

– Jeg er støl i rumpa allerede, sier Onsum etter å ha vunnet første sett lett 11–4.

Lyse er innbitt.

– Jeg spiller ikke for moro skyld, mumler han på vei tilbake inn i glassburet.

Daglig leder Annette Tyvand ved Sagene squash har kjent Onsum i 30 år.

– Helge jobbet her i begynnelsen da vi åpnet i 1979. Han var en habil spiller, sier hun.

Onsum hadde spilt fotball, tennis og håndball som barn. Under studentårene i starten av 80-tallet fikk han jobb i resepsjonen på Sagene Squash.

– I og med at jeg jobbet her, trente jeg mye. På det meste to ganger om dagen, forteller han.

På midten av 80-tallet detok han i NM og endte på en 16. plass. Noe han definerer som sin beste idrettsprestasjon gjennom tidene. Med noen få unntak har han ikke spilt squash på mange år, men spiller tennis hver uke.

Utfordret
– Det begynte med at noen av de ansatte snakket om squash i lunsjen. De hadde hørt at jeg hadde spilt som ung, og lurte på om det var liv i den gamle gubben.

Onsum tvilte aldri på å ta utfordringen.

– Skal jeg først være med, har jeg nok konkurranseinstinkt til å gå for seier.

– Det sitter mer i kroppen enn jeg trodde. Squash er mest taktikk og plassering på banen, konkluderer Onsum etter siste og avgjørende sett.

Han vinner første sett, men taper andre. Siste sett var helt jevnt og sluttet 11–9.

– Det sies at én time squash tilsvarer 2-2,5 timer tennis målt i effektiv trening?

– Ja, det er ingen andre treningsformer jeg har drevet med som gir så effektiv trening i løpet av en time.

Det gjelder også tiden etterpå.



 

– Kroppen føles veldig deilig etterpå og de skadene som er, er relativt uskyldige. Du trår over eller får en ball eller rakkert på kroppen et sted.

Utfordrer Kristian Lyse skyter inn:

– Du merker ikke at du trener, det er lek. Og du får mye trening på kort tid.

I løpet av vinteren skal 150 kamper spilles. Hovedsakelig klokken 07.00 om morgenen. Dersom ligadeltagerne ikke møter opp på en kamp, skylder de en kasse øl til motspilleren.

– Det er fint å komme ut i morgenluften klokken 7.55, allerede ferdig trent og du har hatt gøy med vennene. Da føler du deg som supermann, sier Lyse før han setter kurs mot morgenmøte på jobben.

– Kristian, roper Helge Onsum.

– Takk for at du tapte...

Kåret til beste sport
I novemberutgaven til bladet Aktiv Trening kåres squash til den beste innendørssporten, sammenlignet med crossfit, spinning, svømming og styrketrening. Det er ikke første gang squash topper sammenligninger med andre idretter, på godt og vondt.

I 2003 kåret Forbes Magazine squash til verdens sunneste sport, foran roing, svømming og langrenn. Det som ble målt var kondisjon, styrke, utholdenhet, smidighet, forbrenning samt skaderisiko.

– Hva gjør squash til så effektiv trening?

– I kamp spiller en elitespiller med en puls på 85 prosent av makspuls eller mer, i halvannen time i strek, svarer Stig Olsen, squashsjef ved Myhrens sportssenter, tidligere landslagstrener og fem ganger Norgesmester.

Han mener mange vennekamper som spilles på baner rundt i landet holder samme intensitet. En mer urutinert spiller har gjerne en puls på mellom 60 og 80 prosent, med topper på over 85 prosent. Og er bra styrketrening i tillegg.

 

– Squash aktiviserer de store muskelgruppene. Legger, forside lår og rumpe er de viktigste benmusklene. Mens nedre del av rygg jobber mye for å stabilisere slaget.

– Hva bør man trene i tillegg til squash for å bli god?

– Generell løping og styrketrening. Du trenger hele kroppen, sier Olsen.

Les også: Bygger form med rå styrketrening

Risikosport
På midten av 80-tallet derimot, ble squash kåret til den mest dødelige sporten i britisk presse, ifølge Jørn Arne Jørgensen, eier av fire squashsenter i Oslo og Bergen.

– Det var utrente 40–50 åringer, typisk næringslivsfolk som hadde lagt sporten på hylla en stund. Da de kom tilbake, holdt de fullt tempo på banen, gikk direkte inn i en varm dusj og badstue og fikk hjerteslag. Over 40 stykker døde i løpet av ett tiår. Men det opplever vi ikke lenger, understreker Jørgensen.

Det er ingen tvil om at det kan både intimt og brutalt når konkurranseinstinktet setter inn på squashbanen.

– Du klarer ikke å stoppe å løpe etter den dumme ballen. Det er mann mot mann inne i en boks. Det er det nærmeste man kommer boksing, konstaterer Stig Olsen.Slike oppgjør på squashbanen ble illustrerte allerede i 1987 da Michael Douglas spilte mot Charlie Sheen i filmen «Wall Street». I kinoaktuelle filmatiseringen av Jo Nesbøs krimbok «Hodejegerne» blir squash på nytt brukt som arena da Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau) utfordrer hodejeger Roger Brown (Aksel Hennie).

Testosteronsport
Squash er en mannsdominert sport. På Sagene Squash er ca. 20 prosent damer, noe som er ekstremt mye i norsk målestokk.

– Den største utfordringen for kvinnelige squashspillere er å finne en passende motspiller. Jevnhet er en vesentlig forutsetning for å oppnå en god treningseffekt, sier Jørgensen.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Bygger form med rå styrketrening

Styrke for de aller tøffeste

- Glem vekter, gjør pushups (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Kom i form med DN Aktivklubb