Direktørjobben i Kulturdepartementet hindrer ikke Erik Guldhav i å trene opp mot 16 timer i uken. Ofte kan det bli mer også.
Sist uke stilte han på startstreken i Norseman Xtreme Triathlon, som regnes som verdens hardeste en dags idrettskonkurranse.
To dager senere var han ute og trente igjen. Kroppen kjentes langt fra mørbanket etter 3,8 kilometer fjordsvømming, 18 mil sykling i bratte motbakker og en maraton med målgang på Gaustatoppen.
- Jeg meldte meg på Norseman for å bevise en hypotese: Den er ikke verre enn andre triathlons over samme distanse.
- Stemte hypotesen din, da?
- Ja. Jeg er ikke enig i at Norseman er verdens hardeste. Det var da ikke så ille, sier Guldhav kjekt.
Les også: Den ultimate manndomsprøven
Unngikk smellen
Han ble klokket inn til 12 timer og 11 minutter på Gaustatoppen, en tid som holdt til 9. plass.
- Jeg var bare tre minutter unna 8. plassen og er kjempefornøyd med egen innsats. Mange gikk på en stjernesmell mot slutten - det gjorde heldigvis ikke jeg, sier Guldhav.
Ifjor vant han klassen sin i Oslo Triathlon. Til lørdag er han påmeldt igjen.
- Jeg må se an formen, men mest sannsynlig stiller jeg på startstreken - så lenge da ikke kroppen plutselig bestemmer seg for å protestere. Men jeg tok meg ikke helt ut på Norseman, så det skal nok gå greit, sier Erik Guldhav.
Han har en krevende jobb, er gift og har to barn. Likevel får han tid til et stort antall treningstimer i løpet av en uke.
- Det handler om nøye planlegging og beinhard prioritering. Lange økter legges ofte til helgene, dessuten prøver jeg å få løpt eller syklet til og fra jobb. Men tv og sånne ting må kuttes ut. Heldigvis driver kona mi med triathlon, hun også, så hun forstår meg. Når man deler de samme interessene, blir det mye lettere å få hverdagen til å gå opp, sier Guldhav.
Mental utfordring
Han liker langvarige seige konkurranser og er best på løping. Under Norseman merket han en mental utfordring:
- Monotonien, ensomheten på sykkelen - ikke minst over Hardangervidda, den slet jeg med. Bare fjell og vidder og få opplevelser. Nei, da var motbakkene mye bedre, de brøt i alle fall opp monotonien! ler Guldhav.
- Hva tenker du når du krysser målstreken i en slik konkurranse?
- Jeg tenkte at ”Yessss! Nå kom jeg opp med æren i behold”. Men for meg er Triathlon-VM på Hawaii den store drømmen. En god plassering der henger høyere enn i Norseman, røper Erik Guldhav.
- Norseman blir litt mer ”been there, done that”?
- Ja, det var ingen drøm for meg, men Norseman er noe man må gjøre en gang hvis man ikke har prøvd det før, sier han.
- For hardt til å være sunt
Erik Guldhav vedgår at det neppe er sunt å trene så hardt som han gjør i perioder.
- Nei, å trene så hardt er jo ikke bærekraftig i lengden. Jeg har glad jeg ikke har en fortid som toppidrettsutøver. For å trene sunt bør man nok trene mindre og fokusere på balanse, slik at kroppen ikke utsettes for så store belastninger. Det er viktig å skru av i perioder, det er jeg opptatt av. Da går det i styrketrening og yoga. Man må lytte til kroppen sin. Heldigvis har jeg aldri hatt antydning til skader, men jeg vil ikke anbefale å trene 12-18 timer i uken. Det er ikke optimalt og fornuftig helsemessig, sier Guldhav.
Han er også opptatt av at trening ikke må bli en egotripp.
- Det kan ha lett for å bli det. Selv trener jeg sammen med kona. Vi har en felles forståelse for det vi driver med og har trening som livsstil. Da er det jo også naturlig at ungene blir hektet. Den eldste sønnen min på 10 år har deltatt i noen triathlons allerede og er allerede en bedre svømmer enn meg!
Les flere treningssaker på DN Aktiv
Se også reportasjen fra selve konkurransen under:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.