Lørdag stiller Petter Northug (25) på førsteetappen for Team Vi Menn i Holmenkollstafetten. Ambisjonen er krystallklar:

Blir vondt
- Jeg skal gi bånn pinne, bli stiv og ha det vondt, sier Northug.

Knut Kvalheim (60) - en av tidenes beste norske langdistanseløpere - ler og sier førsteetappen er vrien.

- Førsteetappen er 1100 meter lang. Den starter med en lang motbakke, og avsluttes med en lang nedoverbakke. Det er utrolig lett å stivne, og spesielt for skiløpere som ikke går for å ha et lett løpesteg, forklarer Knut Kvalheim.

Northug gliser og innrømmer at løpesteget er tungt om dagen.

- De eneste turene jeg har løpt til nå er fotballkampene jeg har spilt, i tillegg til noen få korte og rolige turer på sti og mykt underlag.

Klar for myrløping
- Når begynner du å springe skikkelig?

- Ikke før i juni. Kommer til å ta noen gode harde turer i myra hjemme i Meråker. Det pleier å hjelpe løpeformen, men perioden vi er inne i nå er en tilvenningsfase. Det blir litt forsiktig rulleski og alternativ trening, forteller han til DN Aktiv.

Verdens beste skiløper har et ambivalent forhold til å løpe Holmenkollstafetten. Han liker å konkurrere, men misliker sterkt asfalten det skal løpes på.

 

- De første turene på asfalt er forferdelige. Det er bare vondt. Det trøkket du får på beina er ganske tøft. Man får alltid skikkelig vondt i bena etter et sånt løp, sier Northug som i dagene etterpå er innstilt på restitusjonstrening.

- Jeg trenger nok noen dager på å hente meg inn, men skal få gått noen rolige rulleskiturer som restitusjon. Det pleier å hjelpe.

- Elendig løpeteknikk
Når skikongen på oppfordring fra DN Aktiv blir bedt om å karakterisere sin egen løpeteknikk, er han ikke nådig i dommen.

- Den er elendig, konstaterer han og forteller:

- Da Eldar Rønning og jeg løp en 3000 meter i fjor fikk jeg beskjed fra tidtakeren at jeg løp ”svært lite arbeidsøkonomisk”. Det likte jeg ikke, og i alle konkurranser jeg har løpt etter det har jeg irritert meg over den dårlige løpeteknikken.

- Prøver du å gjøre noe med den?

8.50 på 3000 m
- Under en 3000-meter på bane klarer jeg å komme opp og fram med hofta og få litt snert i løpingen de første 1000 meterne, deretter klapper jeg sammen og faller bakpå.

Northugs personlige bestenotering på 3000-meter er 8:50. Han tror ikke den rekorden står for fall til sommeren.

- Tror ikke jeg klarer det. Men håper å løpe ned mot 8:40 en gang. Det bør være realistisk, sier han.

Men lørdag er det Holmenkollstafetten og når det er konkurranse, er konkurransemennesker vonde å ha med å gjøre. Men mannen som sanket tre gull og to sølv under VM i Oslo har senket ambisjonsnivået et par hakk før den raske førsteetappen.

- Kan jo ikke bli noe dårligere enn topp 50, gliser Petter Northug.

Oppvarmingen viktig
Knut Kvalheim ledet Tjalve til seier i fjorårets Holmenkollstafett. Den meritterte friidrettstreneren og – utøveren, har disse rådene til Northug og de 35000 andre som skal løpe:

- Vær varm når du starter. Det er ekstremt viktig i slike løpe som er relativt korte.

- Det spesielle med et slikt arrangement er at det faktisk er en stafett, og for veldig mange så betyr det at man girer på ekstra mye fra start. Det bør man unngå, uansett hvor kort etappen din er. Stivner man fullstendig på en 800-meter føles distansen ekstremt lang,

- Gjør avtaler
Men det klart beste rådet Kvalheim kan gi, er å ha en tydelig forhåndsavtale med personene du skal veksle med.

- Første bud er å vite hvem som faktisk kommer løpende og skal gi deg stafettpinnen. Det er utrolig mange som aldri finner personen og bare må løpe videre. Prøv å få øyekontakt med vedkommende, da ordner det seg.

Det er cirka 2300 påmeldte lag til lørdagens stafett.

Før mestermøtet med Kvalheim foredro Petter Northug på BI. Der snakket han om Petter Northug, om Marcus Hellner og svenskekampen, om foreldrenes betydning for skikarrieren, om fotball, den velkjente ”Petter-bobla”, poker og Las Vegas. Så ble skikongens bragder i sporet presentert i en tre minutters filmsnutt til stor jubel blant de fremmøtte i store auditoriet på BI i Nydalen, Oslo.

 

Northug hadde kun én ting å si etter filmsnutten, og det var at han fortsatt irriterte seg over fallet på oppløpet under VM i Sapporo.

Etter halvannen times foredrag var det scenedebuten over.

- Jo, det var spennende. Har aldri snakket foran en så stor forsamling før.

- Hensikten var gi et innblikk i hvordan jeg tenker og forbereder meg på store mesterskap, sier Petter Northug til DN Aktiv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Slakter nordmenns løpeteknikk</b> <b>Bare tull med rådyre løpesko</b>

<b>Bare tull med rådyre løpesko</b>

- Løping brenner flest kalorier

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb