- Det var veldig ekkelt. Jeg var døden nær, sier Anders Furulund (28) til DN Aktiv.

Som mange liker Furulund å holde seg i form, og han sverger til styrketrening. I perioder trener han tre ganger i uken, men det siste året har det blitt lite.

- Jeg bestemte meg for å ta i litt ekstra en økt for å se hvor jeg stod – ville bare teste meg litt, forteller han.

Tøffe hangups-runder
Økten bestod av rygg-og bicepstrening, og ble avsluttet med hangups. For å tyne ut det siste av krefter bestemte han seg helt til slutt for å kjøre noen runder ”negative hangups” – dvs. at han heiste seg opp i bommen med hjelp av bena, men sakte ned med armene.

- Etter økten var jeg normalt sliten i kroppen, men armene var vondere enn før, sier Furulund som jobber som kjøttskjærer og er avhengig av velfungerende overkroppsmuskulatur.

Unormalt støl
Dagen etter var han unormalt stiv i armene, men det hadde han også regnet med siden det var gått en stund siden forrige tøffe økt.

Dag to måtte han ta fri fra jobben, men turte knapt fortelle at årsaken var stølhet i armene. På dag tre hadde armene låst seg i 90 graders vinkel, og i tillegg var urinen svært mørk. Furulund oppsøkte en fysioterapeut som igjen sendte ham videre til fastlegen.

- Der ble jeg sendt direkte til St.Olavs hospital. Men det tok lang tid før dem fant ut hva det var som hadde skjedd. Jeg var innom tre avdelinger, og det ble til slutt tatt en CK-prøve. Så ble jeg ble sendt hjem.

 

Ekstreme CK-verdier
Midt på natten ble han oppringt og bedt om å komme til sykehuset kvikt.

- Det reddet livet mitt, forteller han til DN Aktiv.

En CK-prøve måler nivået av kreatinkinase i blodet. Kreatinkinase er et nedbrytningsprodukt fra muskulaturen.

Ved større muskelskader måles høye verdier av CK. Verdiene på CK-prøven som ble tatt av Furulund hadde vært på 150-160 000. Normalverdi er på 4-500. Tilstanden kalles rabdomyolyse. Store mengder slike nedbrytningsstoffer kan ”tette igjen” nyrene, opplyser Norsk Helseinformatikk, som også har omtalt denne saken, på sine hjemmesider.







- Dette fører til nyresvikt, men heldigvis hadde det ikke kommet så langt hos meg. Men det var nok snakk om timer, presiserer Furulund som etter behandlingen, der kroppen ble tilsatt store mengder væske og nyrene ble ”gjennomspylt”, raskt ble bedre.

Advarer mot skippertaktrening
Furulund advarer andre mot å utfordre seg selv på samme måte. Han tror man bør tenke seg om to ganger før man "skippertaktrener”

- Symptomene kommer veldig fort, og det er skikkelig vondt og ekkelt. Kroppen tåler ikke plutselige tøffe økter.

Å drikke mye vann før, under og etter trening hjelper også mot denne type skader.

- Vann renser nyrene. Nå er jeg nesten blitt litt paranoid og drikker mye vann. I dagene etter den skadelige økten hadde urinen nesten utvannet colafarge. Jeg anbefaler å være på vakt hvis man er skikkelig støl etter styrke, sier Anders Furulund.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Styrke for de tøffeste</b>

<b>- Glem vekter, gjør pushups</b>

<b>Treningen som svir av flest kalorier</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb