Etter 42 døgn, ni timer, seks minutter og 45 sekunder klasket ultraløper Erik Nossum hånden i veggen på Lindesnes fyr.

- Da var jeg minst like lykkelig som en som har vunnet OL-gull på femmila, sier Nossum til DN.no.

- At jeg sprengte tidsskjemaet med litt over to døgn, er det vel ingen som bryr seg om. Navigering er ikke så lett i Norge, så vi var nødt til å endre løypen noe underveis. Men nå er det over, og jeg er bare kjempeglad!

Da DN.no snakket med ultraløperen for nøyaktig en måned siden, var han klissvåt, sliten og litt lei etter å ha hatt et "marerittvær" gjennom store deler av Nord-Norge.

Les: - Dette er helt ekstremt!

Siden gikk det bedre - til tross for at han på imponerende vis har løpt en og en halv maraton hver eneste dag!

Takler hardkjøret fint
- Hvordan har kroppen din taklet hardkjøret?

- Det har faktisk gått mer smertefritt og lettere enn jeg så for meg på forhånd. Akkurat nå er jeg øm og sliten i føttene, og jeg fikk en antydning til en skade i den ene ankelen som jeg måtte teipe, men ellers er alt helt i orden. De to-tre siste etappene ble ordentlig lange, men jeg kunne faktisk ha løpt enda litt lenger, sier Erik Nossum.

Alt fettet forsvant Erik Nossum

Han har gått ned fem kilo, uten at det er noe dramatisk, ifølge den seige ultraløperen.

- Alt fettet forsvant, men siden fant jeg en balanse og ble flinkere til å spise riktig. Det gikk i masse karbohydrater med høy glykemisk indeks - slik mat som man normalt blir feit og tjukk av. Men det fungerte optimalt i min situasjon. Havresuppe tilsatt solbærsirup hver morgen og i pausene har også vært veldig nyttig, forteller Nossum.

- Tror det er veldig sunt
Han planla løpeturen på 2660 kilometer i lang tid, ja, faktisk har han levd med tanken i flere år, innrømmer han.

- Det kreves mye for å gjennomføre et slikt løp - ikke minst rett mental innstilling. Den indre motivasjonen holdt meg oppe hver dag og hjalp meg frem mot målet. Innstillingen var at "dette skulle jeg gjøre", sier Erik Nossum.

- Hvor sunt er det å gjøre noe så ekstremt?

- Jeg tror det er veldig sunt. Det er mye hardere for kroppen å gå på høygir i en maraton, et skirenn eller et sykkelritt og presse ut alt du har av krefter. Jo lenger ultraløpene er, jo mer blir belastningen spredd utover. Jeg løper ikke fort, men over lang tid - det gjør løpingen til en like stor utfordring for hodet som for kroppen, forklarer Nossum.

Klart for nye mål
Akkurat nå vil han bare sove, sove, sove. Men om to-tre dager regner han med å være i gang med løpingen igjen.

- Hva topper dette? Hva er ditt neste mål?

- Jeg har hele tiden hatt i bakhodet at jeg har lyst til å gjennomføre et godt 6-dagersløp. Norgesrekorden ble satt for 20-30 år siden, og jeg har veldig lyst på den. Men det begynner å haste, for jeg begynner jo å bli gammel, og det er mange gode norske ultraløpere. Kanskje tar jeg sikte på å slå rekorden neste år, sier 57-åringen, som er spent på om noen andre ultraløpere vil prøve seg på den nye rekorden hans på Nordkapp-Lindesnes.

Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.