- Intervalløktene på 90-tallet handlet om å gjennomføre. Det kunne være 4-8 drag, med forskjellig lengder. Dragene var definert på forhånd. Målet på disse øktene var å kunne gjennomføre alle dragene, forteller Dæhlie til Langrenn.com ,

Harde drag
- Vi brukte ikke dagens intensitetskala 1-5 , men dragene var langt hardere enn definisjonen av drag på intensitet 3 (populært kalt terskeltrening). Det var rekordforsøk på disse intervalløktene. Mot slutten av dragene gikk vi over den anaerobe terskel der syra kommer, sier Dæhlie.

Han mener dette er den beste måten å gjennomføre intervalltrening på.

Ned i knestånde
- Man skal trene både hode og kropp. Og man må lære kroppen å kjenne, det er kjemping mot slutten av dragene, og ned i knestående. Dette bør være mer regelen enn unntaket, sier skikongen.

På slike intervalløkter lå Dæhlie cirka ti slag under makspuls, og øktene fungerte som en pekepinn på om han var utslitt eller ikke. Dager da kroppen var nedkjørt klarte han ikke presse høyt nok.

Oppbygging for intervaller
- Intervallene er de viktigste øktene på programmet. Tenk på uka du har foran deg, tenk på måneden, sett av tid til å lade opp før slike økter. Man er nødt til å ha litt overskudd. Jeg kunne bygge meg opp to-tre dager i forveien, og jeg var faktisk glad i de øktene.

Les også: - Trente som en gal

- Kun motbakker
Hva mener du om å løpe intervaller på flatmark?

- Jeg løp bare i motbakker. Men de behøver ikke alltid være så veldig bratte. I bakker er O2-opptaket begrensningen, og man kommer fort opp i puls. Det ga meg mest, sier han.

Les på Langrenn.com:Slik blir du råsterk i motbakker

Sparer bena
- Og så et annet poeng; slitasje på kroppen. Hastigheten i motbakker er jo bare en brøkdel av hva hastigheten er på flate partier. Hard løping/testløp i lett terreng, eller kanskje en 3000 meter på bane er en kraftig belastning på beina. Motbakker er mer skånsomt slikt sett, forklarer Dæhlie som legger til at han synes det er spennende at flere skiløpere har knyttet til seg Vebjørn Rodal som treningskonsulent.

Blir det tøff intervalltrening nå om dagen?

- Jeg løper faktisk mye i det samme terrenget, og har hatt lyst til å prøve meg på en skikkelig økt. Men det ville nok blitt begredelig lesning, sier Bjørn Dæhlie

Les også:Vebjørn Rodals intervall-tips

<b>- Bortkastet å trene veldig mye</b>

Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form og bli medlem av Flytsonen