- Jeg fatter ikke hvorfor folk skal lære å lande på forfot. De færreste lander på forfot. Jeg lander på hælen, sier Øystein Sylta.
33-åringen er en av Norges desidert raskeste langdistanseløpere. Han er europamester i militær femkamp, norgesmester på 3000 meter hinder, og nordisk mester i terrengløp. I tillegg har han vunnet en rekke kjente mosjonsløp som Stoltzekleiven Opp og Sentrumsløpet.
Tidligere denne uken skrev DN Aktiv om årets nye løpeskotrend - forfotsko - en joggeskotype med lavere hæl som skal gjøre det lettere å lande på forfot. En teknikk der man lander mer på tærne har lange blitt ansett som den mest effektive.
Les Sjekk skoene flere og flere vil ha
- Trenger ikke forfotsko
- Forfotsko er bare tull. Når jeg løper rolig lander jeg på hælen. Middels fart lander jeg på mellomfot, og på høy hastighet så lander jeg på forfot. Så enkelt er løpeteknikk. Man trenger ikke slike sko.
Han er svært kritisk til løpeteknikkurs der deltagere blir oppfordret til å lande på tåballene.
- God teknikk er forbundet med lavt energiforbruk. Det er en tillært bevegelse fra barndommen av, og ekstremt vanskelig å endre. Hvorfor skal man lære å løpe på nytt? Ingen skal fortelle deg hvordan du bør løpe. Jeg kjenner kun én person som lander naturlig på forfot. Og jeg kjenner mange løpere.
Teknikk utgjør få prosent
Han er idrettsoffiser i Forsvaret, og under fysiske tester er det ikke sjelden kadettene skylder på dårlig løpeteknikk hvis det går for sakte.
- Mange tror teknikken er avgjørende. Jeg mener den kun utgjør fem prosent - det er kondisjonen som er avgjørende for hvor fort du løper, sier Sylta som oppfordrer til å bruke penger på et ekstra par joggesko i stedet for løpekurs.
Det er kun to ting man bør være klar over når man løper. Armbruk og steglengde. Sylta mener enkelte løpemosjonister har en tendens til å lange ut.
- Kort ned steglengden og bruk armene mer aktivt. Men det er småplukk i det store bildet, sier han.
Å tro at ved å løpe annerledes så blir man raskere, er bare tull. Teknikken har ingenting å si. Tren kondisjon og løp mye - det gir fremgang, sier han.
- Få båten opp i plan
Han får støtte av Idrettsfysiolog Stig Leirdal som sammenligner løping med å kjøre båt.
- For at en båt skal opp i plan (nok kraft til at skroget skal legge seg oppå vannet) må du opp i en viss fart. Slik er det også med løpeteknikk, sier Leirdal som underviser i biomekanikk og arbeidsfysiologi ved Høgskolen i Nesna.
Å tenke teknikk har ingen hensikt mener også han.
- Det er kapasiteten som avgjør teknikken. Løping er en naturlig bevegelsesform – gjør man nok av det så havner man tett opp til sitt beste bevegelsesmønster. Har man ikke god nok kondisjon så klarer man ikke ligge på en hastighet der forfotsløping er naturlig.
Sprintere lander på forfot.
- Man er avhengig av et landingspunkt som ligger foran ankelleddet for at man skal få brukt ankelen skikkelig. Det er det som skaper det mest effektive løpesteget for å oppnå størst mulig fart.
- Men under langdistanseløping sverger mange til mer rullende teknikk, sier Leirdal.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
Ute etter nye joggesko? - Styr unna supertilbudene
<b>Løper seks timer i strekk på kontoret</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.