-- Dette er kun et kort utdrag fra en lengre artikkel i Dagens Næringsliv lørdag. Les hele artikkelen i løssalgsutgaven DN påskeaften! --

Februar 2012: Hjemme i Haugesund sitter klassekameratene på skolebenken. I Manchester trener Martin Samuelsen (15) på balldempinger ved Manchester Citys Fotballakademi. Pappa Frode kaster ballen i bena hans med ulik styrke og i ulik høyde. Slik har gutten holdt på siden han var seks år. Dag etter dag, uke etter uke. I sol og i regn. Som oftest alene. Terpingen har gjort Martin til en av Norges mest lovende fotballspillere.

For pappa Frode har treningen vært utgangspunkt for en programvare som nå brukes av rundt 250 norske klubber og idrettslag.

- Om fem år ser du meg spille i Premier League. Det er dit jeg vil, sier unggutten.

Far og sønn er på plass i fotballens hjemland, på fotballøyas viktigste fotballby, og byens nest beste lag – Manchester City. Sammen er de i ferd med å bygge hver sin fotballkarriere – en på og en utenfor banen.

Martin tror ikke selv at han ble født med fotballsko på bena. Men både han og familien er enige om at han må ha hatt en solid dose konkurranseinstinkt fra fødselen av. Allerede som treåring kunne han svømme og stupe. Han gikk på rulleskøyter og syklet om kapp med sin halvannet år eldre bror. Og han viste stor interesse for lærkula.

– Han har alltid hatt et sykt konkurranseinstinkt. Han skal alltid vinne, selv når vi bare spiller kort, sier storebror Harald (17).

Pappa Frode tok med seg videoer ut på løkka og viste sønnen ulike fotballtriks. Snart hadde far laget egne excel-ark med oversikt over finter og skudd, med konkrete mål for mestring.

- Han måtte først beherske trikset. Så måtte han gjøre det på trening. Og til slutt måtte han greie å gjennomføre det på kamp. Først når han hadde vært igjennom alle disse stadiene kunne vi krysse av for at han behersket trikset.

Lite pisk
Med dette systemet førte de treningsdagbøker som viser at Martin som 11-åring trente og spilte i underkant av 900 timer i året – i snitt 2,5 timer daglig. Halvparten av timene er egentreningen helt alene eller bare med pappaen.

- Enkelte kamerater var hjemme og spilte Playstation. Jeg sto ute og spilte fotball, gjerne alene. Det var det jeg syntes var gøy.

- Hvor ofte er du blitt pushet av pappa til å trene?

- Da jeg ble åtte fant han frem pisken, ler Martin.

- Han har aldri presset meg til noe. Han har aldri sagt at jeg må ut å trene, sier han med et smil, og ser på faren.

- Jeg har prøvd å gi ham en struktur, og forklare ham hva som skal til. Men det har vært opp til ham å trene. Hadde han ikke likt det, hadde det uansett ikke vært noen vits å presse på, sier Frode Samuelsen.

Den første henvendelsen kom fra Manchester United i 2007, da han var åtte år. Så meldte Liverpool seg, før Chelsea kom på banen. To ukers treningsleir og påfølgende ukes turnering på Tenerife med Real Madrid, inkludert et møte med Kaka, fikk han også oppleve.

Men i stedet for å snakke om de mange spesielle turene og møtene med sine fotballidoler, valgte Martin Samuelsen stort sett å holde munn når han kom hjem til Haugesund.

- Jeg hadde ikke lyst til å skryte på meg noe. Det var ikke noen vits i å fortelle andre hvor jeg hadde vært.

Avslag
Fifa har innført regler som sier at et barn under 16 år kan bare bytte til en klubb i utlandet dersom familien flytter, uavhengig av guttens eller foreldrenes fotballambisjoner.Derfor bruker de måneder på å granske hver eneste «barneovergang» til europeiske toppklubber. Ofte ender det med avslag. For Martin Samuelsen kom avslaget i juli ifjor. Fifa kjøpte ikke forkl#229en om farens jobbtilknytning til Manchester. Men ingen kan nekte en ambisiøs, fotballgal 15-åring å bo og trene i Manchester sammen med pappa.

– Da Fifa-søknaden kom i retur, fikk vi til en treningsordning med seniorlaget til Manchester Futsal Club for å bøte på et redusert kamptilbud med City. I samarbeid med Manchester City, som allerede hadde sett det den trengte av Martin, ble vi enige om å avvente neste søknad til Martin fyller 16 år i april. Da er det eneste kravet til godkjenning at man er EØS-borger, sier Frode Samuelsen.

Den engelske storklubben har sett nok til å tilby ham to år med fulltidsakademi fra sommeren av. Beskjeden fikk de i desember. Fra august vil klubben gi ham et toårig stipend, med dekning av oppholdsutgifter, skolegang – og så mye trening han bare kan få til.

Dette er kun et kort utdrag fra en lengre artikkel i Dagens Næringsliv lørdag. Les hele artikkelen i løssalgsutgaven DN påskeaften!

LES OGSÅ:

Har gått to ganger rundt jorda på ski

Hektet på treningsarmbånd

Øvelser som gir deg atletiske skuldre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.