- Sprintere og kortdistanseløpere varmer ofte opp både en og to timer, og legger flere korte drag med høy intensitet. Fra et treningsfysiologisk synspunkt ser det ganske slitsomt ut, sier forsker i kinesologi, Elias Tomaras ved University of Calgary.
Sløser med kreftene
Mange trenere og fysiologer sverger til lang oppvarming for å øke muskeltemperatur og oksygenopptak, men ifølge Tomaras er det få studier som har undersøkt om dette faktisk kan være ugunstig for prestasjonene i konkurranse.
Tomaras` studie som er publisert i Journal of Applied Physiology bygger på alternativ oppvarming og intervjuer med en rekke trenere og utøvere.
I selve eksperimentet ble sprintsyklister satt til tradisjonell oppvarming som varte ca 50 minutter og med en intensitet mellom 60-95 prosent av maksimal hjertefrekvens. Til slutt tok syklistene noen drag med høy intensitet.
Presterte bedre
Den andre gruppen brukte bare 15 minutter på oppvarmingen, som også ble utført på mye lavere intensitet. Forskerne gjennomførte en rekke tester etter hver øvelse for å måle effekt og hvor mye den tappet utøverne for krefter.
- Vi fant at kortere oppvarmingstid resultert i betydelig lavere muskelutmattelse. Testgruppen hadde en maksimal kraftytelse som var 6,2 prosent høyere enn dem som varmet opp tradisjonelt. Dette gir store utslag for eliteutøver.
- På bakgrunn av disse funnene anbefaler jeg sprintutøvere å spare krefter under oppvarmingen, slik at de presterer bedre i konkurranse, sier Elias Tomaras.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
Kettlebells gir deg muskler på rekordtid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.