– Jeg får noen beskjeder hver uke om at folk har slått tidene mine. Når man da sitter på jobb, har man mest lyst til å dra ut og ta den tilbake. Særlig bittert er det om man mister rekorder i utlandet. Da er det langt å reise, sier Arne Post (32) og ler.
Den spreke vinneren av Holmenkollmarsjen og Birkebeinertrippelen loggfører alt han gjør på treningsappen Strava, som har grepet om millioner av ivrige mosjonister verden over.
På sykkelstrekningen opp mot Grefsenkollen i Oslo, der Post står klar utenfor leiligheten, er det nå loggført 74.000 sykkelresultater.
Bare Post har nærmere 1.000 resultater opp stigningen i ulike disipliner.
LES OGSÅ: Forbrukerrådet tvang treningsapp til å tette datalekkasje
– Hvis jeg for eksempel er lei en kveld og går inn på Strava og ser hva folk har gjort, så blir jeg inspirert til å dra ut og trene, eller bare ønske å gå ut og ta en rekord. Det er krydder i treningshverdagen, sier Post.
Klarer ikke å dy seg
Konkurransen er stor på visse steder, prestisjen likeså. Post, som til daglig er revisor i Ernst & Young, er en av dem som absolutt setter standarden i Oslo-området, men han er nesten den eneste som hevder seg både på sykkel, løping og på ski.
Han viser vei bort til en grusvei som snirkler seg opp til toppen av Grefsenkollen. Der har han en uoffisiell «duell» gående med blant andre proffrytter Lars Petter Nordhaug. På den 1,2 kilometer lange bakkestrekningen har Nordhaug vært noen sekunder hvassere med joggesko.
På telefon fra Los Angeles forteller Team Sky-rytter Nordhaug at han etter sesongen ikke klarer å dy seg i rekordjakten, men da med joggesko.
– Post er ivrig og dersom jeg ser han eller andre har rekord på en bakke på løping klarer jeg ikke å la være å prøve og ta den, sier Nordhaug som sykler for verdens største sykkellag.
Han bruker selv Strava av og til, ved siden av Team Skys eget treningsanalyseverktøy. Men han har tonet ned bruken.
– Jeg legger ut turer som jeg for eksempel syns har vært ekstra fine innimellom. Men det ble litt vel mye «fuzz» rundt det og plutselig ble det referert i artikler at min bestetid ble slått her og der, sier Nordhaug som hadde bestetiden opp Tryvann, men da etter timevis på langtur først.
Arne Post var den som tok rekorden på prestisjesegmentet fra Nordhaug.
– Når det blir slike stjerner så vet jeg at de ikke bryr seg så mye og kanskje ikke har tatt i maksimalt, heller. Men det svir nok ekstra for en del andre mosjonister, sier Post.
«Hacker» resultatet
Konkurransen stopper ikke lenger på veiene eller stier der strekninger for eksempel kalles «Tour de Finans». Mount Everest-guiden Adrian Ballinger akklimatiserer seg nå for å klatre verdens høyeste fjell uten ekstra tilførsel av oksygen og loggføre klatringen på Strava. Han har til og med fått hjelp av selskapet bak appen til å sette opp det digitale segmentet opp til verdens høyeste topp.
Men mulighetene for juks har også kommet dit man henter digital heder og ære. Blant annet finnes det verktøy på nettet som kan «booste» prestasjonen din før du legger den inn på Strava. Også elsykler er blitt populært blant hverdagssyklister. Juksere blir forsøkt plukket bort fra listene.
– Jeg ser at det er en utfordring i USA og Mellom-Europa der både elsykler og doping kommer litt inn i bildet. I Oslo så er det såpass gjennomsiktig miljø at folk kjenner alle som er raske. Man ser også på konkurranser om folk faller gjennom, sier Post.
Dopingsak på Strava
Nå har brukeren «Thorfinn Sassquatch» satt Strava-selskapets holdninger på prøve. Amerikaneren, som betegnes som en legende på Strava, har smadret en rekke rekorder på de mest prestisjetunge klatringene utenfor Los Angeles og også satt proffer til veggs.
Bak kallenavnet til mannen som har mange hundre bestetider står Nicholas Brandt-Sorenson. Han ble utestengt for en positiv dopingprøve i 2011 i det nasjonale mesterskapet i USA, der han vant en mastersklasse. Brandt-Sorenson fortsatte å sykle under aliaset «Thorfinn Sassquatch», men nå bare med resultater på treningsappen Strava der prestasjonene har vakt oppsikt.
I mars skrev Los Angeles Daily News at han delvis har innrømmet å ha importert og solgt prestasjonsfremmende midler, inkludert EPO, og at det kan gi ham straff på opp mot ett år i fengsel og bot på 100.000 dollar. Men fortsatt er «Thorfinn Sassquatch» aktiv på Strava til tross for at selskapet på egen nettside som en av fem ting, fremhever at de kjemper for ren idrett.
– Jeg var i Los Angeles ifjor vår og syklet litt. Da la jeg merke til han karen. Han har noen helt fantastiske tider på alle de mest prestisjetunge bakkene i Los Angeles. Men han er jo sannsynligvis dopet. Å kjøre rundt etter digital prestisje dopet, vil jo være helt sært, sier syklist Martin Hoff, som selv står bak en egen Strava-konkurranse i Norge, kalt «Klatrekongen», som nå omfatter de fem største byene.
Strava-selskapet ble også møtt med sterk skepsis etter at sykkelstjernen Lance Armstrong i 2013 innrømmet dopingbruk under karrieren. Han ble utestengt fra konkurranser på livstid, men fikk fortsette på Strava, der han har notert flere bestetider. Han har over 52.000 følgere som har kunnet følge hans rundt 900 loggførte treningsøkter.
– Vi ønsker å være forsiktige for ikke å bli en politistat. Vi kommer ikke til å si hvem som kan bruke Strava og hvem som ikke kan det, sa Michael Horvath, konsernsjef i Strava, til Bloomberg etter Armstrongs dopinginnrømmelse.
Les også:
- Det er ikke olje vi driver med. Det er rake motsetningen
Her går Martin Hoff i asfalten i 55 km/t
Cecilie Skogs barnevennlige turtips
Se DNtv:
Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.