- For å få maks utbytte av fysisk aktivitet, må du ha et mål å strekke deg etter, sier Nicolas Lemyre, seksjonsleder for coaching og psykologi ved Norges Idrettshøgskole.
Ifølge Lemyre henger målsetting og mestringsfølelse tett sammen - og gjør treningen ekstra meningsfull.
- Følelsen av å mestre noe er utrolig viktig for de aller fleste. Det er sentralt i det å kjenne velvære og å føle seg kompetent.Men for å oppnå disse gode følelsene, må du først sette deg et mål. For det er nettopp det å klare målene som fører til mestringsfølelse, sier han til treningsmagasinet.no.
Motiverer til trening
Når du først har kjent på den gode følelsen av å innfri et mål, vil du etter all sannsynlighet ønske å oppleve det igjen.
- I forhold til trening og det å holde seg i form, er målsetting og mestringsfølelse med på å opprettholde motivasjonen til å trene videre. Derfor er det å sette mål veldig viktig i treningssammenheng. Og det gjelder for alle, sier seksjonslederen.
Karoline Bjerkeli Grøvdal, norgesrekordholder på 3000 meter hinder, er enig med Lemyre.
- Det er ingenting som er mer motiverende for treningen enn å ha gjort det bra og nådd mål eller delmål, sier hun til treningsmagasinet.no.
Les også:
Åtte råd til effektiv målsetting
Må ikke være umulig
Men ikke alle mål er like gode. Det gjelder å sette seg mål som er realistiske og ikke altfor lette.
- Lag deg mål som du må strekke deg etter. Det bør kreves en innsats for å nå målet, men det bør heller ikke være så vanskelig at det er umulig å innfri, sier Lemyre.
Jo høyere mål du setter deg, jo tilsvarende stor vil mestringsfølelsen bli når du klarer det.
- Men ved høye, ambisiøse mål, er det viktig å lage delmål. Det er for å holde motivasjonen oppe, slik at du jevnlig får gode følelser underveis i arbeidet.
Legger opp treningen etter målet
Det er veldig individuelt hvordan man finner frem til riktig målsetting. Noen har mål som styrer treningen i en 10-20 års periode, noen har som mål å delta i en spesiell aktivitet, mens andre igjen har satt seg mål om å vinne forskjellige typer konkurranser.
Som toppidrettsutøver har Bjerkeli Grøvdal fokus på målene sine nesten 24 timer i døgnet. Hennes mål sier som regel noe om ønsket resultat i mesterskap eller konkurranser.
- Men jeg passer samtidig på å lage meg delmål. Målsettingen min styrer på mange måter hvordan jeg trener, sier hinderløperen som har to EM-U20 titler fra 2009-sesongen, både på 5000 meter og 3000 meter hinder.
For målene du setter deg, vil påvirke atferden din i etterkant.
- Målet ditt vil gi deg pekepinn på hvor mye anstrengelser, ressurser og økonomisk innsats som trengs for å komme dit du vil, sier Lemyre.
Les også:
Så fort faller formen
- Det finnes ingen snarvei til god form
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.